Svet

Združeni narodi ukrajinske sile krivijo mučenja in nečloveškega ravnanja s civilisti

RT/B.K.
16. 12. 2014, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prostovoljni bataljoni in Ukrajinske varnostne sile so vključeni v vse večje števil kršitev človekovih pravic, vključno z mučenjem in prisilnimi izginotji osumljencev "separatizma", pravi poročilo agencije Združenih narodov za človekove pravice - OHCHR.

Reuters

Poročilo pisarne Visokega predstavnik ZN za človekove pravice pravi, da so ukrepi Kijeva, s katerimi želi v vzhodni Ukrajini »vzpostaviti red« pripeljali do »samovoljnih pridržanj, mučenj in prisilnih izginotij ljudi, osumljenih separatizma in terorizma«. Večino teh kršitev človekovih pravic naj bi zagrešili nekateri prostovoljni bataljoni ali pa varnostne sile Ukrajine.

Poročilo, ki zajema dogodke v novembru 2014 pravi, da Urad vojaškega tožilca ni sprejel nobenih ukrepov, za preiskavo visokega števila domnevnih kršitev človekovih pravic.

Misija Združenih narodov kršenja človekovih pravic krivi tudi proti-ukrajinske sile. Očita jim »uboje, ugrabitve, mučenja, spolno nasilje, prisilno delo in izsiljevanje denarja.«

OHCHR trdi, da so racije, ki so jih izvedle skupine oboroženih zamaskiranih moških v uniformah brez insignij na 85 domovih v okrožju Krasnji Liman, pripeljale do visokega števila prisilnih izginotij. Žrtve so preiskovalcem Združenih narodov poročale o fizičnih napadih in izsiljevanjih priznanj, da so sodelovali z oboroženimi skupinami separatistov. Prav tako naj bi varnostne sile Ukrajine arbitrarno pridrževale civiliste tudi po več mesecev.

Poročilo še ugotavlja, da oblasti še niso preiskale več kot 300 primerov bombardiranj civilnih območij.

Združeni narodi še navajajo, da je v zadnjih devetih mesecih v spopadih življenje izgubilo več kot 4700 ljudi, več kot 10.000 pa je bilo ranjenih.