Slovenija

Cerar v Beogradu s premierjema Kitajske in Srbije

STA/M.J.
16. 12. 2014, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenski premier Miro Cerar se je danes pred vrhom voditeljev 16 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske v Beogradu ločeno sestal s kitajskim premierjem Li Keqiangom in predsednikom srbske vlade Aleksandrom Vučićem. Z obema je govoril predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja.

STA

Cerar je v izjavi za slovenske medije o srečanju s kitajskim kolegom povedal, da je Li izrazil veliko naklonjenost možnosti sodelovanja s Slovenijo na gospodarskem in drugih področjih. Po njegovih besedah je bil Li dobro obveščen o obisku kitajske gospodarske in politične delegacije pod vodstvom podpredsednika vlade Wang Yanga v Sloveniji minuli mesec.

Kot je dejal, je kitajskega premierja izrecno opozoril na pomen Luke Koper za dostop do srednje Evrope. Kitajce po njegovih besedah "zanima marsikaj v Sloveniji", tudi izgradnja železnic. Tega se moramo lotiti čim prej, da povežemo Luko Koper s srednjo Evropo, je poudaril.

O konkretnih projektih bodo sicer govorili gospodarstveniki na današnjem forumu, ki bo potekal vzporedno s srečanjem 16+1 v Beogradu, naloga politikov pa je, da ustvarijo ustrezno okolje za srečevanje in možnosti sklepanja dogovorov, je dejal Cerar.

"Mislim, da je bil pogovor (s kitajskim premierjem) zelo konkreten na politični, okvirni ravni. Treba je zdaj prepustiti gospodarstvenikom, da v okviru foruma in ob njem poiščejo medsebojne stike," je povedal.

Napovedal je, da si bo vlada intenzivno prizadevala za privabljanje tujih investitorjev, tako iz Kitajske in preostale Azije kot tudi iz Evrope in drugih delov sveta. "Kajti Slovenija mora začeti graditi, se odpirati, da bo pospeševala rast zaposlenosti in ustvarila tiste cilje, ki si je zadala."

Glede opozoril iz Bruslja, da morajo biti vsi dogovori s Kitajsko v skladu s pravili EU, je Cerar dejal, da EU ne sme biti skupnost, ki bi zavirala pot tujih investicij, vendar pa morajo veljavna pravila spoštovati tudi tuji investitorji.

O srečanju s srbskim premierjem je Cerar povedal, da sta ugotovila, da imata državi zelo dobre odnose na vseh področjih, ki pa jih lahko na področju gospodarstva še izboljšamo. Povabil ga je, da v začetku prihodnjega leta, po možnosti že v februarju, obišče Slovenijo. To bi bila po njegovih besedah priložnost za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja med državama.

"Veseli me, da je Srbija tako zelo proaktivna in progresivna v svojem gospodarskem in siceršnjem razvoju, da kaže, kako se z novo energijo da iti pogumno v razvoj, kajti to daje tudi veliko možnosti našim podjetjem in vlagateljem v Srbiji," je poudaril.

Cerar je Srbiji zagotovil slovensko podporo na poti v Evropsko unijo. "Na tej se postavljajo določene ovire in Slovenija je eden izmed tistih protagonistov, ki želimo te ovire pomagati odstranjevati, predvsem na ravni EU," je zatrdil. Mora pa Srbija opraviti vse naloge, ki jih morajo vse države na tej poti.

Cerar je povedal, da sta z Vučićem izpostavila, da so v interesu Srbije in Evrope dobri odnosi z Rusijo, predvsem dobro gospodarsko sodelovanje. Ob tem je opozoril, da nobena država, še posebej članica EU, ne sme ignorirati dejstva, da Rusija ta hip krši nekatera mednarodna pravila in načela.

Vučić je po Cerarjevih besedah izrazil razočaranje zaradi ustavitve projekta izgradnje plinovoda Južni tok, ki naj bi potekal tako skozi Srbijo kot Slovenijo. "Na nek način smo bili vsaj malce negativno presenečeni tudi Slovenci, čeprav smo do neke mere to odločitev že lahko pričakovali," je pojasnil in dodal, da moramo zdaj iskati druge možnosti.

Popoldne se bo premier Cerar udeležil srečanja voditeljev držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske. To bo tretji vrh v formatu 16+1, prvi je potekal pred dvema letoma v Varšavi, drugi pa lani v Bukarešti.

Kitajski premier je pred srečanjem ocenil, da so gospodarstva Kitajske in držav tega dela Evrope "zelo komplementarna". Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo blagovna menjava med državami letos prvič presegla 60 milijard dolarjev.