Svet

V Avstriji akcija proti džihadistom

J.S./STA
28. 11. 2014, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Avstrijska policija je danes na Dunaju, Gradcu in Linzu izvedla obširno racijo proti domnevnim islamskim skrajnežem.

Reuters, Graphic News

V operaciji je sodelovalo okoli 900 policistov, ki so izvajali hišne preiskave in aretirali 13 ljudi. Med aretiranimi naj bi bil tudi domnevni glavni osumljenec, bošnjaški islamski pridigar iz Srbije.

Po poročanju medijev v BiH je glavni osumljenec Mirsad O., bolj znan kot Ebu Tejma, iz manjšega srbskega mesta Tutin v Sandžaku, ki je kasneje postal član vahabitske skupnosti v Gornji Maoči v BiH. Povezal se je z vodjo vahabitov, imamom Bilalom Bosnićem, ki so ga v začetku septembra v BiH aretirali s še 15 osebami v protiteroristični operaciji zaradi suma, da so rekrutirali borce za Islamsko državo v Siriji in Iraku. Tožilstvo v BiH je danes zanj zahtevalo podaljšanje pripora še za 25 dni.

Po poročanju medijev so Mirsada O. prijeli na Dunaju, kjer je v mošeji Altun-Alem, znani kot stičišče islamskega radikalizma, večkrat imel pridige. Drugi glavni osumljenec naj bi bil pridigar v Gradcu.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so racijo začeli v zgodnjih jutranjih urah na zahtevo deželnega sodišča v Gradcu, glede na informacije virov z notranjega ministrstva pa je bil glavni razlog zanjo kršitev ustavnega reda.

Policisti so v operaciji v vseh treh mestih preiskali domove, molilnice in mošeje. Zasegli so teroristično propagando, dokumente in denar. Prijeli so 16 ljudi, po zaslišanjih pa so jih 13 pridržali. Osumljeni so sodelovanja v teroristični skupini v povezavi "z rekrutiranjem mladih za sirsko državljansko vojno", poroča APA.

Operacija je sledila več kot leto dni trajajoči preiskavi, katere tarča je bilo več ljudi, osumljenih rekrutiranja mladih za bojevanje v Siriji. Po poročanju časnika Kronen Zeitung so osumljence poleg tega preiskovali zaradi suma financiranja skrajne Islamske države. Tožilstvo BiH je danes potrdilo, da sodeluje z avstrijskimi oblastmi v preiskavi.

Po besedah avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner gre za eno največjih operacij v zgodovini avstrijske policije, v kateri so džihadistom zadali hud udarec.

Ministrica je še poudarila, da operacija podaja jasno sporočilo vsem džihadistom v Avstriji, da tu niso varni, posvarila pa je pred tem, da bi jo izkoriščali za populistično hujskaštvo. Kdor bo to počel, bo sokriv, če bo prišlo do ukrepanja proti nedolžnim. 


Na bojišča v Sirijo ali Irak se je iz Avstrije namenilo okoli 150 ljudi, nekaterim med njimi so oblasti odhod preprečile, kažejo podatki avstrijskega notranjega ministrstva. Kakih 60 ljudi naj bi se z bojišč vrnilo. Pozornost medijev je v sosednji državi pritegnil predvsem primer dveh najstnic, ki sta v Sirijo odpotovali aprila, staršem pa sporočili, da se želita tam boriti za islam.