Črna kronika

Skozi streho in po vrvi do zlatnikov

T.R.
28. 11. 2014, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Tatovi brez strahu pred višino so se povzpeli na streho BTC-ja, izvrtali luknjo, hodili po podstrešju, znova izvrtali luknjo, se spustili po vrvi v notranjost trgovine in, hop, iztegnili prste po žlahtnih kovinah. V vreče so nagrabili robe za več deset tisoč evrov.

Marko Vavpotič -KMA

»To je čista laž,« se je glasila pripomba iz ust obtoženega velike tatvine Ljubiša Pavlovića na včerajšnje pričanje priče Klemna Flereta. Slednjega je sodišča povabilo, da opiše potek tatvine, ki so ga storilci zagrešili med lanskim 8. in 9. januarjem v ljubljanskem trgovskem središču.

»Živim v Logatcu. Nisem, oprostite izrazu, debil, da bi vlamljal tam, kjer živim.« Klemen Flere

Ljubiša Pavlović naj bi skupaj z Đojem Kuneševićem in Klemnom Fleretom izpeljal tatvino, ki se je ne bi sramovali niti pisci scenarijev za kakšen triler. Možakarji so splezali na streho ljubljanskega trgovskega središča BTC, vanjo izvrtali luknjo, nato pa hodili po podstrešju, pri tem so šteli korake, da so prišli do trgovine Svet plemenitih kovin Zlatko Srebrnik. Tam so potem znova naredili luknjo in se spustili v njeno notranjost, od koder so odnesli srebrnike, zlatnike, zlate in srebrne palice. V vreče so pobasali več plemenitih kovin v vrednosti za okoli 65 tisoč evrov. Pavlović ni priznal krivde, medtem ko sta se za ta korak odločila Flere in Kunešević in bila že obsojena. Flere je včeraj dejal, da se je tatinskega podviga lotil z Ljubišo in Đojem. Pri tem je dodal, da je bila ideja o tatvini Pavlovićeva, čigar žena je celo delala v BTC-ju. Po besedah Flereta sta ga pajdaša naslednji dan po tatvini poklicala in mu naročila, naj prevzame ukradeno robo. Za nameček sta mu zabičala, naj pristojnim izjavi, da je bil »sam svoj mojster« pri nečednem podvigu.

Solastnik trgovine Jovica Petković je na eni izmed preteklih obravnav orisal svojevrsten pogum. Ko je izvedel, da so ga tatiči oropali, je policistom dejal, naj ne sporočijo medijem, da so pri njih obravnavali kaznivo dejanje. Ker prodajalci plemenitih kovin med seboj sodelujejo, je kmalu izvedel, da nekdo prodaja večjo količino srebra. Po spletu okoliščin je bil ta »prodajalec« ravno Flere. Petković je na srečanju z njim takoj opazil, da mu ponuja njegove plemenite kovine, zato je prodajalcu naročil, naj mu naslednji dan prinese vse, kar ima, in ga ne bo zatožil policiji, ampak bo na zadevo lepo pozabil. Ko je Flere naslednji dan prinesel žlahtne kovine v vrečki, je Petković že na prvi pogled ugotovil, da »manjka cela gora zlata«, in je takoj poklical policijo.

»Kar govori priča, je čista laž.« Obtoženi Ljubiša Pavlović

Sodišče je včeraj Flereta pobaralo še glede tatvine obutve in oblačil v vrednosti 21 tisoč evrov iz Alpininega skladišča v Logatcu. Tatvina se je zgodila v obdobju med prazniki konec oktobra in začetkom novembra leta 2012. Tožilstvo meni, da sta kaznivo dejanje zagrešila Pavlović in Kunešević. V tem primeru je Kunešević trdil, da mu je v Logatcu delal družbo Flere, in ne Pavlović. »Jaz tam živim. Nisem, oprostite izrazu, debil, da bi vlamljal tam, kjer živim,« se je vidno razburil Flere. Komu verjeti, Fleretu ali Kuneševiću, bo sodišče razčiščevalo decembra, ko bo oba soočilo.