Slovenija

Gospodarstvo želi sodelovati z obrambnim ministrstvom

J.S./STA
28. 11. 2014, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Gospodarstveniki grozda obrambne industrije so danes obrambnemu ministru Janku Vebru predstavili težave, s katerimi se spopadajo na tujih trgih. Izrazili so željo, da bi jim obrambno ministrstvo omogočilo sodelovanje pri uradnih obiskih ministra in vojaških delegacij v tujini, kar bi jim odpiralo premnoga vrata.

Grega Wernig/KMA, STA


Predstavniki več kot 20 podjetij, združenih v gospodarsko interesno združenje Grozd obrambne industrije (GOIS) so se danes srečali s predstavniki obrambnega ministrstva. Prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je v uvodu poudaril, da se je slovensko gospodarstvo začelo premikati s pozitivnimi trendi in da te trende ženejo izvozniki. V zadnjem času po njegovih besedah, zahvaljujoč evropskim sredstvom, raste tudi slovensko gradbeništvo.

Veber je izpostavil dobro sodelovanje ministrstva za obrambo in GZS ter spomnil na visoke obresti, ki jih Slovenija po njegovih besedah neupravičeno odplačuje na mednarodnih trgih. Prav ta sredstva bi morali v prihodnje nameniti razvoju in investicijam.

"Sinergija pri vlaganju v razvoj novih tehnologij in izdelkov ter tudi pri odpiranju trgov je bila danes izjemno prisotna in to je tisto, kar v Sloveniji potrebujemo zaradi gospodarske rasti, zaradi aktivnosti, da potem tudi lahko povečujemo vlaganja v razvoj in investicije," je po srečanju poudaril Veber.

Predstavniki direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu so poleg obetov za prihodnje glede vlaganja v raziskave in razvoj predstavili tudi možnosti sodelovanja pri razvojni in tehnološki dejavnosti EDA, ki je namenjena iskanju skupnih tehnoloških rešitev za operativne potrebe. 


Industrijska udeležba Slovenije skozi Natov projekt Letališče Cerklje je pozitiven primer skupnih varnostnih investicij, kjer je že bilo porabljenih 26 milijonov evrov sredstev, od tega je bilo za več kot 80 odstotkov vrednosti sklenjenih pogodb s slovenskimi izvajalci, v sporočilu za javnost pojasnjuje obrambno ministrstvo.

Predstavniki strokovnih služb ministrstva so predstavili tudi izvajanje procesov standardizacije, kodifikacije in zagotavljanja kakovosti ter njihovo delo v nacionalnih, Natovih in mednarodnih standardizacijskih in kodifikacijskih organizacijah. Za gospodarstvo so pomembni standardi materialnih sredstev, ki so podlaga za dokazovanje skladnosti proizvoda z zahtevami, njihova uporaba pa v postopkih naročanja obrambnih proizvodov predstavlja konkurenčno prednost.