Svet

Policist, ki je ustrelil Michaela Browna: Moja vest je čista

G.G./STA
26. 11. 2014, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je obsodil nasilje v predmestju St. Louisa, kjer so protestniki, nezadovoljni z odločitvijo velike porote, da ne bo obtožila belega policista zaradi ustrelitve temnopoltega najstnika, v ponedeljek ponoči požgali okrog 12 poslopij in napadli policiste. Medtem pa je policist Darren Wilson, ki je ustrelil neoboroženega temnopoltega najstnika Michaela Browna v prvem intervjuju po incidentu za televizijsko postajo ABC dejal, da ima »čisto vesto, ker ve, da je pravilno opravljal svoje službene naloge.«

Reuters

Televiziji ABC je uspelo na pogovor dobiti 28-letnega policista Darrena Wilsona, ki je pred kamerami ponovil to, kar je povedal na zaslišanju pred veliko poroto. 18-letni temnopolti Michael Brown ga je napadel v njegovem policijskem avtomobilu in mu je skušal odvzeti pištolo. Ko mu je zagrozil, da bo streljal, mu je Brown odbrusil, da je prevelik strahopetec. Ko je le ustrelil, je Brown pobegnil, nato pa naj bi se obrnil in stekel proti policistu, ki ga je pokončal.

Wilson, ki je od 9. avgusta na plačanem dopustu, je dejal, da je opravil svojo dolžnost in ničesar ne obžaluje. Malce morda posledice, zaradi česar naj bi ponudil svoj odstop po šestih letih dela za policijo v Fergusonu, kjer do ustrelitve Browna ni sprožil pištole med opravljanjem svojega dela. Wilson je dejal, da se je med prerivanjem z Brownom počutil kot otrok, ki želi prijeti Hulka Hogana, to je slavnega upokojenega poklicnega rokoborca.

Reuters
Lanskoletni protesti v Fergusonu

Notranja preiskava proti Wilsonu še traja

Browna je ustavil, ker je upravičeno sumil, da je ravnokar oropal trgovino. Notranja preiskava proti Wilsonu še traja. Čeprav ga v državi Missouri ne bodo preganjali, pa mu grozi še morebitna obtožnica zveznega pravosodnega ministrstva in skoraj zanesljivo civilna tožba družine ubitega. Holder je dejal, da zvezna preiskava še traja in je povsem neodvisna od lokalne. Večino izjave za medije pa je namenil obsodbi nasilja in grožnji, da bodo polovili odgovorne za uničevanje.

Med tistimi, ki jih bo moral prijeti, je očim pokojnega Louis Head, ki ga je kamera ujela med kričanjem: "Požgi psico". Head je pozival k požigu Fergusona, takoj ko je bila objavljena odločitev velike porote, da Wilson ne bo obtožen. Nato je res gorelo, policistov ali pripadnikov narodne garde pa ni bilo dovolj, da bi vsaj gasilcem omogočili posredovanje.

Gasilce so zadržali streli po Fergusonu, zaradi česar je bilo nad St. Louisom odpovedanih celo nekaj komercialnih poletov. Obama je dejal, da obstajata dva načina za odziv na odločitev velike porote. Nasilje in uničevanje lastnine je napačen in kriminalen način in odgovorne je potrebno preganjati. Obljubil je, da bo sodeloval z vsemi, ki se odzivajo na konstruktiven način, kar je zagotovil tudi Holder.

Ne Obama in ne Holder še nista povedala, ali bosta počastila Ferguson s svojo prisotnostjo in morda s tem pomagala k umiritvi razmer. V torek čez dan je bilo nekaj protestov, vendar pa je nasilje, kot kaže, v Fergusonu rezervirano za nočne ure. Nasilneži so razgrajali ponoči tudi avgusta po smrti Browna in z vzorcem obnašanja nadaljujejo tudi tokrat.

Zaradi nasilja je župan St. Louisa James Knowles kritiziral guvernerja Jaya Nixona, ker ni dovolj hitro vpoklical zadostnega števila narodnih gardistov. V ponedeljek zvečer jih je bilo na terenu okrog 700, Nixon pa jih je za v torek zvečer okrepil na skupaj 2200. Največ okrog policijske postaje Fergusona, kjer je najbolj vroče.

V senci nasilnežev pa potekajo mirni protesti ljudi, kot je oče pokojnega Michael Brown starejši, ki želijo, da se odnos policije do manjšin že enkrat spremeni. Protestniki med drugim nosijo transparente, ki poudarjajo, da je vsako življenje enako vredno in vsak bi moral doživeti enako pravico.