Svet

Na vzhodu Ukrajine kopičijo orožje in vojaška vozila

STA/B.K.
10. 11. 2014, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Z vzhoda Ukrajine prihajajo nova poročila o kopičenju tankov, vojaških vozil in težkega orožja. Kijev že od petka trdi, da ta vstopajo v Ukrajino iz Rusije, kar Moskva in proruski separatisti zanikajo. Območje poleg tega še naprej pretresa obstreljevanje.

Reuters

Novinarji francoske tiskovne agencije AFP iz okolice Donecka poročajo o več oklepnih vozilih in tovornjakih, ki so prevažali kose težkega orožja. Med drugim so v bližini prizorišča julijskega strmoglavljenja malezijskega letala opazili šest tankov in dve oklepni vozili, v Makivki pa kolono 15 tovornjakov brez registrskih tablic, ki so prevažali tope.

Kijev že od petka trdi, da vojaška vozila in orožje v Ukrajino vstopajo iz Rusije. Tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je v sobotnem poročilu navedla opažanja več kot 40 vojaških vozil in tankov v bližini Donecka.

Moskva vse obtožbe o pošiljanju vozil in orožja na vzhod Ukrajine zanika, separatisti pa trdijo, da gre pri kolonah vojaških vozil za rotacije v njihovih lastnih vrstah.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v nedeljo od Moskve zahtevala, da iz Ukrajine umakne "vse enote, orožje in opremo" in da prepreči prihod novih okrepitev v Ukrajino.

Kritično se je odzvala tudi Bela hiša, ki je posvarila pred vsakršnim poskusom upornikov, da zavzamejo še več ozemlja. To bi po njihovem prepričanju predstavljalo očitno kršitev dogovora o prekinitvi ognja med ukrajinsko stranjo in proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine. V konfliktu med njima je v sedmih mesecih umrlo prek 4000 ljudi.