Svet

Šešelj domov v sredo, ne jutri

STA/G.G.
10. 11. 2014, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Voditelj Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj bo v Srbijo prispel v sredo in ne torek, je sporočil podpredsednik srbske vlade Rasim Ljajić.

Reuters

Ljajić je sprva dejal, da bo Šešelj, ki ga bodo zaradi poslabšanja zdravja začasno spustili na prostost, v torek z letalom prispel v Beograd, a je kasneje pojasnil, da so Šešljevi zdravniki prosili za dodaten dan za priprave na njegov odhod v Srbijo.

Haaško sodišče je sicer prejšnji teden odločilo, da Šešlja začasno izpusti na prostost, potem ko je srbska vlada sporočila, da je načeloma pripravljena sodišču jamčiti, da Šešelj ne bo prišel v stik s svojimi žrtvami ali pričami, ki so na sojenju nastopile proti njemu.

Ljajić je danes še povedal, da naj bi haaško sodišče danes sprejelo in sporočilo odločitev glede še enega obtoženca v haaškem priporu, ki je bolan in mora na zdravljenje.

Šešelj je v haaškem priporu od 24. februarja 2003, sodbe pa še ni dočakal. Njegovo zdravje se je medtem občutno poslabšalo, imel naj bi raka. Pri 60-letniku naj bi po nedavnem poročanju srbskih medijev odkrili metastaze na jetrih, potem ko je bil konec lanskega leta že operiran zaradi raka na debelem črevesu. Diagnosticirali naj bi mu ga konec lanskega leta.

Haaškemu sodišču se je prostovoljno predal ob objavi obtožnice, ki ga bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Sojenje v Haagu se je začelo leta 2007. Tožilstvo je konec leta 2010 končalo z dokaznim postopkom, Šešelj, ki se je izrekel za nedolžnega in se brani sam, pa ni želel izvesti dokaznega postopka. Kdaj bo znana sodba, še ni jasno.