Svet

Druga z ebolo okužena medicinska sestra v ZDA potovala z letalom

STA/J.P.
15. 10. 2014, 19.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi in preventivo (CDC) je sporočil, da je 26-letna medicinska sestra iz Dallasa Amber Joy Vinson le dan pred izbruhom simptomov ebole potovala z letalom iz Clevelanda v Dallas. CDC sedaj stopa v stik z vsemi 132 potniki s ponedeljkovega leta družbe Frontier Airlines.

Reuters

Medicinska sestra, ki je v Prezbiterijanski bolnišnici v Dallasu skrbela za pokojnega pacienta iz Liberije Thomasa Erica Duncana, je simptome bolezni začela kazati v torek zvečer, ko se je že vrnila v Dallasu. Po prav tako 26-letni Nini Pham je to že drugi primer okužbe zdravstvenega osebja, ki je skrbelo za Duncana.

Ta se je z ebolo okužil v Liberiji. Po izbruhu simptomov je obiskal omenjeno bolnišnico, iz katere so ga po pregledu poslali domov, nato pa sprejeli na zdravljenje v izolaciji šele 28. septembra.

Za Duncana je skrbelo 76 ljudi, ki so sedaj vsi pod nadzorom. Zdravstvene oblasti v ZDA zaradi Duncana nadzirajo skupaj 125 ljudi, s katerimi je bil v stikih.

Odziv bolnišnice je bil porazen tudi po potrditvi bolezni, saj so se materiali, okuženi z Duncanovimi telesnimi tekočinami, kar kopičili več dni, preden so jih uničili. Ebola se namreč širi po stiku s telesnimi tekočinami okužene osebe.

Za Phamovo se še vedno ne ve, kako natančno se je okužila, saj je pacienta oskrbovala v zaščitni obleki, z rokavicami in masko. Okužba Vinsonove bo morda olajšala odgovor na to vprašanje.

Direktor CDC Tom Frieden je v torek prvič priznal, da zdravstvene oblasti na vseh ravneh niso storile vse, kar je bilo v njihovi moči. To je povedal potem, ko je dva tedna trdil, da delajo in so storili vse, kar lahko.

Frieden je dejal, da bi morali v Dallas nemudoma poslati ekipo specialistov za nalezljive bolezni, kar bi morda preprečilo okužbo Phamove. Odslej bodo takšno ekipo poslali nemudoma tja, kjer bo potrjena okužba in strokovnjaki bodo vodili zdravljenje in oskrbo bolnikov.

Frieden je prav tako napovedal, da bo odslej za bolnike skrbelo manj ljudi, kot jih je za Duncana, da bo manj možnosti za širitev okužb. Duncan je umrl pretekli teden.