Slovenija

Srdit boj

M.J.
15. 10. 2014, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Županska bitka v Mariboru se vse bolj zaostruje, saj kandidata ne izbirata sredstev in si mečeta polena pod noge. Po radarjih, ali so ti izklopljeni ali ne, očitkih, da naj bi zdajšnje vodstvo občine v tajnosti načrtovalo projekt odlaganja odpadkov v Dogošah, je zdaj v ospredju test za odkrivanje drog. Zanj se je odločil le Kangler, Fištravec pa za takšne neumnosti nima časa.

Mediaspeed

Volilna tekma v štajerski prestolnici se bliža vrhuncu. Ker je nekdanji mariborski župan Franc Kangler na enem od volilnih soočenj podvomil, da so radarji, ki so ga leta 2012 tudi odnesli z županskega stolčka, res izklopljeni, so na mariborski občini sedmi sili razkazali sobo za zbiranje podatkov iz radarjev.

Kot zatrjujeta direktor mestne uprave Marko Žula in župan Andrej Fištravec, v sobi skladiščena oprema dokazuje, da radarji ne delujejo. »Radarski sistem je bil izklopljen 19. aprila lani in od takrat ne potujejo več nobeni podatki iz radarjev v kakršnekoli evidence v kakršenkoli sistem, ki bi to beležil ali kako drugače lahko identificiral vozila, ki vozijo mimo je povedal Žula. V pisarno osrednje občinske stavbe naj bi prenesli vso opremo, ki zdaj enako kot radarji čaka na sodni razplet zahteve mariborske občine za ugotovitev ničnosti pogodbe z Iskro Sistemi. »Govorjenje o tem, da radarji delujejo, je žalitev zdravega razuma občanov,« Fištravec odgovarja Kanglerju, ki pa o sporni pogodbi o radarjih pravi, da ni določal lokacije radarjev niti ni podpisal pogodbe ali imel sestankov na to temo, ampak je odločanje prepustil stroki.

Sta se pa županska kandidata te dni sporekla glede ponovnega odvažanja smeti v Dogoše, saj Kangler pravi, da naj bi zdajšnje vodstvo Mestne občine Maribor v tajnosti načrtovalo projekt odlaganja odpadkov v Dogošah, kar pa je Fištravec označil za laž. Različni odzivi v mestu so se pojavili tudi glede nedavnega povabila na laboratorijski (urinski) test, s katerim bi na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani brezplačno ugotavljali morebitno prisotnost drog v njunem telesu. Povabilu se je nemudoma odzval Kangler, saj je po njegovem prav, da ljudje vedo, komu bodo zaupali upravljanje drugega največjega slovenskega mesta.

Iz Fištravčevega volilnega štaba pa so za časopis Svet24 sporočili: »Aktualni župan je te dni polno zaseden – ne samo z aktivnostmi predvolilne kampanje, ampak tudi z reševanjem vseh nasedlih in propadlih projektov prejšnjega župana. Zato z vsem dolžnim spoštovanjem, dr. Andrej Fištravec nima časa za predvolilne neumnosti, lansirane iz štaba protikandidata. Med prihodnjim štiriletnim mandatom župana dr. Andreja Fištravca pa lahko seveda kadarkoli predlagate takšno akcijo, če bo šlo za ozaveščanje o nevarnostih uporabe drog.«