Svet

Izpustili zloglasnega morilca Popaja

G.G.
27. 8. 2014, 07.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po dvaindvajsetih letih bivanja v zaporu so v Kolumbiji na svobodo izpustili Johna Jaireja Velasqueza, bolj znanega pod vzdevkom Popaj. Zaradi umorov, ki jih je zagrešil po naročilu narkobarona Pabla Escobarja, je bil obsojen na 30 let zapora.

Med sojenjem je priznal, da je ubil okoli 300 ljudi, posredno pa je bil vključen še v okoli 3000 likvidacij med letoma 1980 in 1990.

Spregovoril pa je tudi o nečednih poslih nekdanjega ministra za pravosodje Alberta Santofimia , ki je bil vpleten v umor svojega političnega tekmeca.

Kolumbijska javnost je deljenega mnenja glede njegove predčasne izpustitve. Nekateri menijo, da še ni plačal za svoje zločine, drugi pa, da sta dve desetletji ždenja v kehi dovolj in da je prav, da dobi drugo priložnost.

Velasquez je bil v osnovi obsojen zaradi vpletenosti v umor predsedniškega kandidata Luisa Carlosa Galana leta 1989. Kasneje pa je tudi pričal zoper ministra Santofimia, ki je leta kandidiral na predsedniških volitvah in bil obsojen zaradi naročila umora Galana. Santofimio je bil obsojen na 24 let zaporne kazni.