Svet

Diši po vojni: ruska 'invazija' na Ukrajino

G.G./STA
22. 8. 2014, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Kijevu so zagnali preplah ob vstopu ruskega humanitarnega konvoja v Ukrajino. Ker niso dobili dovoljenja od ukrajinske vlade, je to dejanje vodja ukrajinske obveščevalne agencije Valentin Nalivajčenko opisal kot »neposredno invazijo«.

Reuters

Rusko zunanje ministrstvo je Kijev opozorilo, naj si ne drznejo ustaviti konvoja.

"Mejo so prečkala vojaška vozila pod cinično krinko Rdečega križa," je ocenil Nalivajščenko in dodal, da gre za dobro načrtovano provokacijo.


Toda gre le za pošiljke hrane za prebivalstvo na vzhodu Ukrajine, kjer potekajo najhujši boji med ukrajinsko vojsko in ruskimi separatisti, pravijo v Moskvi. Tovornjake naj bi spremljali ruski uporniki. Neimenovan predstavnik separatistov je dejal, da so pripravljeni varovati in nadzirati prevoz tovora. "Upamo tudi na preudarnost ukrajinske strani, da ne bo uporabila sile proti humanitarnemu konvoju," je dodal.

Rusko zunanje ministrstvo je sicer pred tem zatrdilo, da je Mednarodni odbor Rdečega križa izrazil pripravljenost spremljati konvoj in deliti pomoč. Rdeči križ je po drugi strani nato sporočil, da konvoja ne spremlja, saj da niso prejeli zadostnih varnostnih zagotovil.