Slovenija

ZNP proti imenovanju Bratuškove za komisarko

STA/J.P.
22. 8. 2014, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja poziva, naj za evropsko komisarko ne izbere Alenke Bratušek. Kot trdijo, je premierka v odhodu in kandidatka za komisarko predlagala kazenski pregon fotoreporterja Janija Božiča zaradi fotografije vsebine sporočila na njenem telefonu.

Grega Wernig/KMA, STA, Reuters

Predsednik združenja Tino Mamić je na današnji novinarski konferenci dejal, da so ogorčeni zaradi kandidature Bratuškove za evropsko komisarko. Kot pravi, je Bratuškova predlagala kazenski pregon zoper Božiča zaradi fotografiranja prejete čestitke na njenem mobilnem telefonu v času, ko je bila v DZ potrjena za predsednico vlade. Božič je posnetek objavil na svojem portalu z ugotovitvijo, da je Bratuškovi znan slovenski gospodarstvenik čestital že 20 minut pred izvolitvijo.

Iz urada vlade za komuniciranje so sicer takrat sporočili, da Bratuškova ni podala ovadbe zoper Božiča. So pa v DZ potrdili, da so ovadbo podale pristojne službe DZ.

Božič je posnetek objavil na svojem portalu z ugotovitvijo, da je Bratuškovi znan slovenski gospodarstvenik čestital že 20 minut pred izvolitvijo.

Sodni postopek zoper Božiča poteka na Okrajnem sodišču v Ljubljani, pred tem pa se je moral Božič "zaradi gospodarske krize in političnih pritiskov na medije v Sloveniji preseliti v Veliko Britanijo", kjer si je poiskal novo službo, pojasnjuje združenje v odprtem pismu.

Predstavnik združenja Igor Kršinar je ob tem predložili članke iz italijanskih in britanskih časopisov, v katerih so novinarji prav tako objavili posnetke pisem, ki so si jih italijanski politiki pošiljali v parlamentu oz. dokumentacije, ki jo je britanska ministrica v rokah nosila po ulici. V združenju so prepričani, da Božiča zaradi posnetka in objave čestitke ne bi preganjali nikjer drugje v EU.

Junckerja tako pozivajo, naj za komisarko ne izbere osebe, ki "kazensko preganja novinarje in ni privržena vrednotam evropske demokracije, med katere sodi tudi svoboda tiska oz. svoboda javnega izražanja". Odprto pismo so v vednost poslali tudi evropskim poslancem.