Slovenija

Izpad točke glede preiskave bančne luknje le tehnična napaka?

G.G./STA
22. 8. 2014, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V najnovejši različici osnutka koalicijskega sporazuma je izpadla celotna točka o preiskavi bančne luknje, kar je precej razburilo javnost. Nekateri člani SDS so se na Twitterju hitro sklepali, da je to pač pričakovano. Toda vodja poslancev SD Matjaž Han pojasnjuje, da gre nedvomno za tehnično napako, ki jo bodo popravili. Ne ve, zakaj je do tega prišlo, po njegovih besedah je razočaran tudi kandidat za mandatarja Miro Cerar.

Nikola Miljković/KMA
Kot je v izjavi za medije pred začetkom kolegija DZ pojasnil Han, je namreč ravno SD na koalicijskih usklajevanjih s SMC dala pripombe v smislu, da se mora opraviti javna preiskava po islandskem vzoru in ugotoviti odgovornost za nastalo bančno luknjo. Svoje besede je podkrepil tudi z dokumenti, ki jih je pokazal novinarjem.

SMC se je s pripombo strinjala, s tem da so se le še opredelili do tega, kaj je to islandski vzor, zadeva je šla naprej in to so zapisali v koalicijski sporazum, pravi Han. A nato je v zadnji, tretji različici osnutka sporazuma, prišlo do tehnične napake, saj je celotna točka o preiskavi bančne luknje "enostavno izpadla". SD si v nobenem primeru tega ni želela, poudarja Han, pač pa zahteva, da je to jasno zapisano v koalicijskem sporazumu.

Predsedujoči SD Dejan Židan se je po Hanovih besedah že pogovarjal s Cerarjem. Ta je dejal, da je tudi on zdaj videl, da je prišlo do "čiste tehnične napake in da je tudi on razočaran, da je prišlo do t. i. medijskega spina", a da bo zadeva popravljena. Han se, kot dodaja, lahko tudi opraviči v imenu pripravljavcev koalicijskega sporazuma, ki so ga sicer pisali v SMC.