Svet

V Gazi se nadaljuje nasilje

STA/ mv
10. 8. 2014, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na območju Gaze se je tudi ponoči nadaljevalo nasilje. Izraelska vojska je tako minulo noč na območju bombardirala 17 ciljev, palestinski skrajneži pa so davi na Izrael izstrelili dve raketi, ki sta padli v bližino kraja Kerem Šalom.

Kot je sporočila tiskovna predstavnica izraelske vojske v Tel Avivu, sta palestinski raketi padli blizu mejnega prehoda za prevoz blaga. Po koncu 72-urne prekinitve ognja, ki se je končala v petek, je Izrael po navedbah vojske napadel 150 ciljev v Gazi, Palestinci pa so na Izrael izstrelili kakih sto raket. V egiptovski prestolnici Kairo naj bi se danes nadaljevala izraelsko-palestinska pogajanja o trajni prekinitvi ognja, vendar pa Izrael pogovore zavrača, dokler bodo palestinski skrajneži nadaljevali raketne napade. V Kairu še pričakujejo izraelsko pogajalsko ekipo, medtem ko so predstavniki Palestincev in egiptovski posredniki že tam. Visoki predstavnik palestinskega gibanja Hamas Musa Abu Marsuk je Izraelu očital neresnost glede prizadevanj za trajno premirje. "Ne bomo več dolgo tu, če ne bo resnih pogajanj," je dejal za palestinski časnik Al Kuds in poudaril, da bo odločilnih prihodnjih 24 ur. Palestinci med pogoji za prekinitev ognja zahtevajo umik izraelske blokade območja Gaze in izpustitev palestinskih ujetnikov.

Kot je sporočila tiskovna predstavnica izraelske vojske v Tel Avivu, sta palestinski raketi padli blizu mejnega prehoda za prevoz blaga.

Po koncu 72-urne prekinitve ognja, ki se je končala v petek, je Izrael po navedbah vojske napadel 150 ciljev v Gazi, Palestinci pa so na Izrael izstrelili kakih sto raket.

V egiptovski prestolnici Kairo naj bi se danes nadaljevala izraelsko-palestinska pogajanja o trajni prekinitvi ognja, vendar pa Izrael pogovore zavrača, dokler bodo palestinski skrajneži nadaljevali raketne napade.

V Kairu še pričakujejo izraelsko pogajalsko ekipo, medtem ko so predstavniki Palestincev in egiptovski posredniki že tam. Visoki predstavnik palestinskega gibanja Hamas Musa Abu Marsuk je Izraelu očital neresnost glede prizadevanj za trajno premirje. "Ne bomo več dolgo tu, če ne bo resnih pogajanj," je dejal za palestinski časnik Al Kuds in poudaril, da bo odločilnih prihodnjih 24 ur.

Palestinci med pogoji za prekinitev ognja zahtevajo umik izraelske blokade območja Gaze in izpustitev palestinskih ujetnikov.