Črna kronika

Blizu Teherana strmoglavilo potniško letalo; najmanj 48 mrtvih

U.K.
10. 8. 2014, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V bližini letališča v Teheranu je danes na stanovanjsko sosesko strmoglavilo manjše iransko potniško letalo, pri čemer je umrlo najmanj 48 ljudi na krovu letala, trije pa naj bi bili poškodovani.

Po prvih podatkih naj bi letalo Antonov An-140 strmoglavilo zaradi okvare motorja.
Med smrtnimi žrtvami je bilo po navedbah iranske tiskovne agencije IRNA 40 potnikov, med njimi sedem otrok, in osem članov posadke. Iranski mediji, na katere se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, poročajo, da so nesrečo preživeli trije potniki, ki so jih poškodovane prepeljali v bolnišnico.
Letalo je bilo na poti s teheranskega letališča Mehrabad v mesto Tabas na jugovzhodu Irana. Kmalu po vzletu je ob 9.18 po krajevnem času (6.48 po srednjeevropskem času) strmoglavilo na stanovanjsko sosesko Azadi okoli pet kilometrov zahodno od letališča. Po navedbah iranske organizacije za civilno letalstvo je letalo padlo na drevesa, zato nesreča ni zahtevala žrtev med prebivalci soseske.

Po prvih podatkih naj bi strmoglavljenju botrovala okvara motorja.

Iranski mediji različno poročajo o tem, čigavo je strmoglavljeno letalo. Po nekaterih navedbah gre za letalo iranske družbe Taban Airlines, po drugih je v lasti iranske družbe Sepahan Airlines.
Letališče Mehrabad, ki leži blizu središča iranske prestolnice, je namenjeno predvsem iranskim notranjim letom in velja za najbolj prometno letališče v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mednarodno letališče Imam Homeini, namenjeno mednarodnim letom, pa leži zahodno od Teherana.