Slovenija

Izbruh salmonele pri Slovenj Gradcu

R.S.
10. 8. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Koroškem je za salmonelo zbolelo več kot deset ljudi, vsem pa je skupen obisk gostinskega lokala Saloon v bližini Slovenj Gradca.

Po obisku inšpektorjev je bilo odkritih še nekaj nepravilnosti, zaradi česar so lokal zaprli, a lastnik vse obtožbe zavrača. Mi pa smo ob našem raziskovanju naleteli še na nekaj težav lastnika, ki so po pričevanju naših sogovornikov stalnica.

Dogajanje v koroškem gostinskem lokalu Saloon bi, kot nakazuje že smo ime, lahko primerjali z Divjim zahodom. Vse skupaj bi morda lahko bila šala, če v ozadju ne bi bile resne okužbe s salmonelo. V tem lokalu, ki je bil na Koroškem še do nedavnega izjemno opevan in obiskan, naj bi se z bakterijo te zahrbtne bolezni okužilo več kot deset ljudi, okužba treh izmed njih pa je tako huda, da se zdravijo v slovenjgraški bolnišnici. Zanimalo nas je, kaj je vzrok za izbruh te nevarne bolezni prav v tem lokalu. Med našim raziskovanjem smo naleteli na kup nepravilnosti in nezaslišana dogajanja, na katera so nas opozorili naši sogovorniki. A gremo po vrsti. Inšpektorat za varno hrano je med obiskom ugotovil, da razmere v kuhinji lokala ne ustrezajo predpisanemu higienskemu minimumu in da sledljivosti živil, ki se uporabljajo v kuhinji, ni bilo mogoče preveriti. Kaj o tem pravi lastnik lokala Nikolas Konečnik, smo ga povprašali v telefonskem pogovoru. »To ne drži. Gre za izjemno banalne zadeve, kot je na primer 'preglodana' mrežica za mrčes,« je dejal o nezadostnih minimalnih standardnih. Seveda smo se kaj hitro spotaknili ob besedo »preglodana«, saj so nam viri dejali, da naj bi bile miši stalne obiskovalke tega lokala. Konečnik se je ob tem hitro popravil, da je bila mrežica prerezana ali pretrgana. Na vprašanje o sledljivosti živil, ki naj je ne bi bilo, pa je dejal, da je bila to res njihova napaka: »Pozabili smo le shraniti deklaracije iz škatle, iz katere smo vzeli izdelke, ko smo jih shranili v naši hladilnici.« O dobaviteljih je dodal še, da lahko te dokažejo z dobavnicami. Toda to naj ne bi bilo vse, kar je bilo narobe v Saloonu. Zadnja leta naj bi se ta lokal kar dosti razširil, po pričanju sogovornikov tudi brez potrebnih dovoljenj, medtem pa naj bi kuhinja ostala popolnoma enako velika, kot je bila na začetku, kar pa je za to velikost lokala povsem premalo. A tudi te govorice je Konečnik kategorično zavrnil, rekoč, da so kuhinjo nazadnje razširili leta 2010, in da je povsem zadovoljive velikosti. »Treba se je zavedati, da smo kuhinja 'a la carte' in je zato treba na hrano pač čakati nekoliko dlje.« Glede na to, da so vsi oboleli za salmonelo nekaj dni pred okužbo jedli v restavraciji Saloon in je zato že skoraj jasno, kaj je izvor okužbe, smo Konečnika povprašali tudi, kaj je po njegovem mnenju vzrok za okužbo gostov. »Tega ne vem. Na testiranje so šli vsi zaposleni. Lahko bi jo prinesel nekdo od njih,« je zaključil Konečnik. Ob pregledu lokala so inšpektorji sprva ustno ukazali zaprtje Saloona, a ga lastnik ni upošteval, zato so ga pozneje zaprli kar sami. Takšen odnos lastnika po mnenju naših sogovornikov samo dokazuje nespoštljiv odnos lastnika do svojih gostov. Salmonela pa ni edina Konečnikova težava. Po besedah sogovornikov naj bi bila njegova resna težava še zamujanje v nedogled s plačili svojim dobaviteljem živil in tudi vseh drugih storitev. Obstaja pa tudi resno vprašanje, koliko avstrijskih gostov se je v Saloonu okužilo za salmonelo, saj je namreč velik delež gostov v tem lokalu prav iz sosednje Avstrije.