Svet

Na Izrael izstreljene rakete

STA/J.P.
8. 8. 2014, 07.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na območju Gaze se ob 7. uri po srednjeevropskem času izteka 72-urna prekinitev ognja, ki sta jo razglasila Izrael in palestinsko gibanje Hamas. Podaljšanja premirja očitno ne bo. Na jug Izrael sta namreč že nekaj ur pred iztekom prileteli dve palestinski raketi, Hamas pa je sporočil, da prekinitve sovražnosti ne bo podaljšal.

Kot sta davi sporočila visoka predstavnika Hamasa v Kairu, Izrael ni izpolnil njihovih zahtev, med katerimi je ključna odprava osemletne blokade območja Gaze in odprtje tamkajšnjega pristanišča za ladje. Da podaljšanja premirja ne bo, je potrdil tudi predstavnik manjšega palestinskega gibanja Islamski džihad v Kairu.

V štirih tednih prelivanja krvi v Gazi je bilo ubitih 1890 Palestincev, večinoma civilistov in skoraj četrtina otrok, na izraelski strani pa 67 ljudi, skoraj samo vojaki.

Že v četrtek zvečer je predstavnik oboroženega krila Hamasa, Brigad Ezedina al Kasama, predstavnike gibanja, ki se v Kairu posredno pogajajo z Izraelom o trajnejši ustavitvi nasilja v Gazi, pozval, naj ne pristanejo na kakršnokoli podaljšanje, če ne bodo izpolnjene njihove dolgoročne zahteve. Kot je poudaril, je Hamas pripravljen na "dolgo vojno", poroča britanski BBC.

Tri ure pred iztekom 72-urne prekinitve ognja sta medtem na jug Izraela po navedbah izraelske vojske že prileteli dve palestinski raketi. Vojska je "teroriste" zato obtožila kršitve premirja. Raketi sta sicer padli na nenaseljeno območje in nista terjali žrtev.

Izrael je v minulih dneh dal vedeti, da je sam pripravljen na podaljšanje prekinitve ognja v Gazi brez postavljanja posebnih pogojev. Že pred začetkom najnovejše prekinitve ognja je z območja Gaze tudi umaknil svoje vojake, potem ko so ti tam uničili Hamasove podzemne predore. A ob meji z Gazo ostajajo izraelske sile, pripravljene na ponovno akcijo.