Svet

Šok v Italiji: Anasteziolog usmrtil več kot 100 oseb

N.J.
14. 6. 2014, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

"Na drugi svet sem pomagal več kot sto bolnikom," se glai izjava upokojenega anesteziologa, ki je šokirala italijansko in svetovno javnost.

Arhiv Svet24

O svoje početju je med debato o evtanaziji spregovoril upokojeni 87-letni italijanski anesteziolog Giuseppe Maria Saba. "To ni smrtna anestezija, je le sladka smrt," je dejal. "Z veseljem sem jo izvedel vsakič, ko sem imel priložnost, vsaj stokrat v mojem življenju," je priznal v intervjuju za L'Unione Sarda. "To sem storil tudi za mojega očeta in sestro." Nato je še pojasnil, da gre za "prakso, ki se izvaja v vseh italijanskih klinikah, le da se o tem zaradi zadržane javnosti ne govori".

Na vprašanje novinarja Giorgia Pisana, kdaj je po njegovem mnenju primeren čas za tovrstno injekcijo, je dejal, da je bolnim pomagal, ko je bilo to potrebno, ko so za to prosili in ko je kot zdravnik vedel, da za to nekdo upravičeno prosi. "Kakšen smisel ima podaljševati agonijo, gledati človeka v neznosnih bolečinah,ki ne privedejo do ozdravitve?" se sprašuje. Zaenkrat ni znano, ali bodo proti upokojenemu zdravniku oblasti kakorkoli ukrepale.