Svet

10-letnik pozna le zlorabe

N.J.
14. 6. 2014, 08.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Komaj 10-letni deček še ni izkusil topline staršev. Od kar pomni, doživlja le nasilje. Pretepali so ga tudi sredi noči, čeprav brez razloga, trpel pa je tudi grozljive spolne zlorabe.

Arhiv Svet24

Ko je bil deček, ki prihaja iz Ostie v bližini Rima, star 9 let, je sodišče presodilo, da njegova starša, ki naj bi nad njim izvajala fizično nasilje, nista sposobna skrbeti zanj in deček je odšel v družinski dom. A tam so odkrili, da je deček doživljal še hujše nasilje - poleg udarcev je trpel tudi spolne zlorabe. Pri 10 letih je tako deček znova pristal na sodišču, njegovega očeta pa so obsodili na 10 let zaporne kazni zaradi zlorab mladoletne osebe.

Tožena stranka, 50-letni oče, je sodno dvorano zapustil s sklonjeno glavo. Moški, ki je nekoč delal kot čistilec na sodišču, je komentiral, da si ni nikoli mislil, da se bo kdaj na sodišče vrnil kot obtoženec, še posebej ne zaradi "neutemeljenih obtožb." Dečkov oče je obtožbe vztrajno zavračal, a mu porota ni verjela.

Nikoli odkrito govoril o drami, ki jo je doživljal

Deček nikoli ni odkrito govoril o zlorabah, ki jih je doživljal. Med zaslišanjem s strani psihologov je dejal, da je z njim "oče počel vse, kar moški dela z žensko". Preostalo je zapisal na list papirja. Upravljalci družinskega doma 'Chiara e Francesco', ki so nekaj časa pomagali dečku, a bi premagal težave, ki jih je imel zaradi zlorab, so k sreči prepoznali, da je deček preživljal tudi spolne zlorabe.

To ni prvič, da so predstavniki doma 'Chiara e Francesco' sodelovali s sodnimi oblastmi. Pred časom so dosegli, da so vzgojitelja družinskega doma, ki se je ukvarjal z mladostniki v stiski, obsodili na 9 let zapora, prav tako zaradi spolnih zlorab. Ta naj bi zlorabljal drugega dečka iz Rima, ki so ga mami odvzeli skupaj s 6 bratci. Moški, ki se je ukvarjal z otroki s posebnimi potrebami, naj bi izrabljal zaupanje, ki si ga je pridobil pri njih. Otroci naj bi se morali pred njim slačiti, on pa naj bi se jih nato dotikal.

Šokantni podatki

V letu 2013 so v Italiji zabeležili velik porast primerov zlorab mladoletnih. Obravnavali so 7.295 primerov, kar je 33 odstotkov več kot leto prej, pišejo na leggo.it. Za 37 odstotkov je naraslo tudi število primerov mladoletne prostitucije in pedopornografije. Dan pred obsodbo očeta zaradi zlorab 10-letnika, je isto sodišče za krivega spoznalo tudi očeta, ki je spolno zlorabljal svojo 8-letno hči. Obsodili so ga na 12 let zaporne kazni.