Slovenija

Milan Kučan se vrača

Črt Kaker
14. 6. 2014, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsedujoči SD se je v času pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami odločil za sila nenavadno potezo. Dejan Židan namreč ustanavlja Svet modrecev, v katerega je povabil tudi nekdanjega predsednika republike Milana Kučana in tako povzročil pravo malo afero.

Arsen Perić/KMA

Po polomu Socialnih demokratov (SD) na zadnjih evropskih volitvah je žezlo stranke od Igorja Lukšiča prevzel Prekmurec Dejan Židan. Veterinar, ki je svojo kariero gradil na prašičih (deloval je namreč na področju razmnoževanja prašičev, o. p.), že nekaj let velja za enega od najpopularnejših politikov.

Umirjenemu in pragmatičnemu Židanu priljubljenost raste iz dneva v dan. Njegovo veliko priljubljenost poznavalci pripisujejo dejstvu, da velja za izjemno odprtega in dostopnega človeka. In tak je ostal tudi po vstopu v politiko. V stranko je vnesel nov veter, veter povezovalnosti, saj je okrepil sodelovanje s strankami levega pola ter tako tlakoval pot do dobrega rezultata na bližajočih se evropskih volitvah.

Grega Wernig/KMA

Toda pred dnevi je v javnosti odjeknila novica, da Židan znotraj SD ustanavlja Svet modrecev. Svojo odločitev je pojasnil s tem, da je prav, da stranka k sodelovanju povabi ljudi, ki so jo krojili v preteklosti. Na prvi pogled bi lahko dejali, da pri tem ni nič nenavadnega, a med povabljenci se je poleg nekdanjih pomembnih osebnosti stranke, Cirila Ribičiča, Petra Bekeša, Janeza Kocijančiča, Boruta Pahorja, Igorja Lukšiča, Mirana Potrča, Bojana Kontiča, Dušana Kumra in Janka Vebra, znašel tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Reuters, Mediaspeed

Ob tem je treba spomniti, da Židan o Kučanu nikoli ni imel ravno pozitivnega mnenja. Ob žuganju Kučana stranki SD, da tudi ona nosi odgovornost za neuspelo sestavljanje vlade Zorana Jankovića, je dejal: »Dovolj je bilo stricev v politiki, če želijo odločati, naj kandidirajo.« Kot kaže, je Židan zdaj, ko je prevzel vodenje stranke, svoje mnenje spremenil, saj je dejal, da je Kučana, ki je bil v času nekdanje države predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, v svet povabil, ker veliko članov meni, da je to človek, ki je med strankinim članstvom še vedno zelo cenjen.

Milan Kučan je javno potrdil, da mu je Židan omenil ustanavljanje Sveta modrecev, mu pa ni natančneje pojasnil, kaj naj bi to bilo. »Vsem predsednikom moje bivše stranke sem bil na razpolago, tako sem tudi Dejanu Židanu. Po dveh, ki me nista potrebovala (Borut Pahor in Igor Lukšič, o. p.), on očitno meni, da mu lahko koristijo posvetovanja še s kom, ki kaj ve,« je dejal.

Twitter

A nad Židanovo potezo vsi znotraj stranke niso ravno navdušeni. Najbolj ostro se je na zadnje dogajanje odzval nekdanji vodja stranke Igor Lukšič. Ta je Židanovo potezo ostro kritiziral in pripomnil, da če misli Židan oblikovati Svet modrecev kot neformalno telo, ni dobro, da ga razglaša, če naj bi bilo formalno telo, pa morajo biti v njem člani stranke. Obenem je pripomnil, da s Kučanom ne misli sodelovati.

O dogajanju znotraj SD smo povprašali tudi publicista in avtorja knjige Milan Kučan – ko boter spregovori o sebi, Dejana Kaloha. »Židanovo povabilo Milana Kučana pa tudi drugih nekdanjih komunistov v t. i. svet modrecev kaže na neposredno rehabilitacijo socialistične politike, zaradi neuspeha katere se je Slovenija leta 1991 osamosvojila in nadaljevala samostojno državno pot. Da SD ustanavlja tak svet modrecev, kjer bodo sedeli tudi nekdanji ortodoksni komunisti, je v posmeh demokraciji v Sloveniji,« je bil oster Kaloh in dodal, da bo Kučan prek tega sveta vodil politiko stranke SD.