Svet

Putin ukazal konec vojaških vaj na meji z Ukrajino

STA/N.J.
19. 5. 2014, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ukazal konec vojaških vaj v ruskih regijah na meji z Ukrajino. Enotam je tudi ukazal, naj se vrnejo v vojašnice. V Natu so se že odzvali, da še ne vidijo nobenih umikov ruskih vojakov, ki naj bi jih bilo po ocenah zavezništva na meji z Ukrajino že od konca marca več kot 40.000.

Reuters

Kot poročajo ruske tiskovne agencije, se je Putin za umik vojakov odločil v regijah Rostov, Belgorod in Brijansk. Kot je dejal, gre za "konec načrtovanega spomladanskega vojaškega usposabljanja".

Pozval je sicer tudi h končanju ukrajinske vojaške operacije na vzhodu Ukrajine in tudi k vrnitvi ukrajinskih vojakov v vojašnice. Pohvalil je tudi "prve stike med Kijevom in podporniki federalizacije" ter poskuse za vzpostavitev dialoga, so sporočili iz Kremlja, kot poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Putin je sicer že nekajkrat v zadnjem mesecu in pol napovedal umik ruskih vojakov z mejnega območja z Ukrajino, vendar to v praksi ni pomenilo nobenega zmanjšanja vojaške prisotnosti na tem območju. Tudi tokrat je po oceni neimenovanega tiskovnega predstavnika Nata podobno, saj ne beležijo nobenih znakov umika, poročajo tuje tiskovne agencije.