Svet

Se bo ponovil krimski scenarij?

Črt Kaker
13. 5. 2014, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nedeljski referendum v samooklicanih republikah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine naj bi po podatkih proruskih separatistov uspel. V Donecku naj bi tako za neodvisnost glasovalo 89 odstotkov volivcev, ki so se udeležili referenduma, v Lugansku pa 96 odstotkov. A izidov ni in ne bo mogoče potrditi.

Referenduma namreč niso spremljali tuji opazovalci, poleg tega so tuji novinarji, ki so spremljali referendum, poročali o kaotičnih razmerah, na voliščih naj ne bi bilo volilnih skrinj, prav tako ne veljavnega volilnega imenika, neka gospa pa je v volilno skrinjico vrgla kar dva glasovalna lističa.

»Farsa, ki jo teroristi separatisti imenujejo referendum, ni nič drugega kot propaganda za prikritje umorov, ugrabitev, nasilje in drugih hudih zločinov.« Ukrajinski predsednik Oleg Turčinov

Za Kijev sta referenduma kriminalna farsa, ki ju je navdihnila, organizirala in financirala Moskva. Zunanje ministrstvo Ukrajine je sporočilo, da referenduma nimata pravnih posledic za ozemeljsko celovitost države, saj kršita ustavo in zakone, velika večina prebivalcev obeh regij pa se ju ni udeležila.

Tako Evropska unija kot ZDA so poudarile, da je referendum neveljaven, na drugi strani pa je Rusija pričakovano napovedala spoštovanje volje prebivalcev Donecka in Luganska. Kot kaže, se ponovno obeta krimski scenarij, saj v kratkem pričakujemo nov referendum, na katerem se bodo prebivalci odločali o priključitvi Ruski federaciji. Pričakujemo tudi nove sankcije do Rusije in ruskih podjetij, a v teh razmerah bi morali veliko večjo vlogo odigrati diplomacija in pogajanja med sprtima stranema, poudarjajo tuji analitiki. Prav tako se še vedno nadaljujejo spopadi v Slavjansku, kjer so proruski civilisti obstreljevali televizijski stolp.