Svet

Po novih smrtih v Sredozemskem morju Rim ostro nad Bruselj

STA/mv
13. 5. 2014, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po torkovi novi tragediji v Sredozemskem morju, ko je v brodolomu ladje kakih 80 kilometrov od obale Libije umrlo najmanj 17 migrantov, več pa jih še pogrešajo, je znova izbruhnil spor na relaciji Rim-Bruselj. Italija grozi EU s posledicami, če se ta ne bo aktivneje angažirala v boju proti nezakonitemu priseljevanju. V Bruslju očitke zavračajo.

reuters

Italijanska vlada med drugim zahteva, da se v doglednem času sestanejo odgovorni za to vprašanje v Evropi. "Z našo sredozemsko misijo Mare Nostrum smo rešili že 20.000 migrantov," je ob tem danes spomnil notranji minister Angelino Alfano in opozoril, da Italija preprosto ne more več nositi vseh bremen za varovanje mej EU v Sredozemskem morju. "Ali nas bo Evropa podprla, ali pa bomo beguncem, ki prispejo na Sicilijo, pustili prosto pot, da odidejo v druge evropske države, kot si večinoma želijo. Migranti bi morali imeti možnost, da prejmejo politični azil v vseh državah EU, ne le v Italiji," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Evropa bi se morala po njegovih besedah bolj angažirati predvsem v Libiji, da ustavi val beguncev. Zahteval je tudi selitev sedeža agencije Frontex iz Varšave v Italijo. Predsednica italijanske poslanske zbornice Laura Boldrini je opozorila, da se Sredozemlje spreminja v "rusko ruleto" za migrante.

Reševanje beguncev krepi nelegalne migracije

Populistične skrajno desne stranke v Italiji medtem zahtevajo takojšen konec operacije Mare Nostrum, ki poteka od oktobra lani, češ da reševanje beguncev le še krepi tok nelegalne migracije s severa Afrike v Evropo. Namesto dajanja denarja za patrulje bi bilo treba denar nameniti za odpravljanje vzrokov migracij v sami Afriki, pravijo. Tako med drugim menijo v Severni ligi. Evropska komisija je kritike iz Rima danes že zavrnila. "Zahvaljujemo se vam (italijanskim oblastem) za vaša prizadevanja (...) A morate nam tudi povedati, kaj konkretno pričakujete od nas," je v Bruslju na to temo dejal tiskovni predstavnik evropske komisarke za notranje zadeve Cecilie Malmström. Kot je nadaljeval, je Malmströmova v Rim že marca poslala pismo in italijanske oblasti v njem prosila za informacije o situaciji, a konkretnih odgovorov vse doslej niso prejeli. "Vedno smo pripravljeni prisluhniti, a mora biti jasno, da ne moremo prevzeti mesta italijanskih oblasti," je še poudaril. V Bruslju sicer ocenjujejo, da EU ne potrebuje novih sklepov in sprememb obstoječih pravil, ampak predvsem več dobre volje na strani držav članic, da bi bile pripravljene sprejeti več beguncev. V minulem letu je 11 držav članic sprejelo kakih 5000 beguncev, od tega Nemčija 280. Če bi vsaka država članica sprejela nekaj tisoč ljudi, bi to torej bila pomembna sprememba.