Slovenija

Pozor! V okolici Pijave Gorice lahko srečate medvedjo samico!

STA/M.J.
13. 5. 2014, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Posebna intervencijska skupina je v ponedeljek popoldne na območju Gradišča nad Pijavo Gorico odlovila medvedjega mladiča in ga po opravljenih postopkih vrnila v naravno okolje v upanju, da se ponovno najde z materjo medvedko. V Triglavskem narodnem parku (TNP) pa opozarjajo na povečano možnost srečanja z rjavim medvedom.

Youtube / Zajem zaslona

Kot so sporočili iz Zavoda za gozdove Slovenije, v okviru katerega deluje intervencijska skupina za primere težav z velikimi zvermi, so prvič 7. maja na številko 112 v nekaj urah prejeli klice občanov zaselkov Gradišče in Vrh pri Gradišču, ki so večkrat opazili medvedjega mladiča, kako sam tava v okolici stanovanjskih in gospodarskih objektov in si išče hrano. Medvedka so našli, a se je uspešno umikal. Medtem so lokalno prebivalstvo seznanili glede primernega obnašanja in ravnanja, dogajanje pa se je nato ponovilo v ponedeljek.

Intervencijska skupina je pridobila potrebno dovoljenje Agencije RS za okolje in medvedjega mladiča v ponedeljek popoldne ujela, uspavala, opravila izmere in ga označila. Nato je samčka, težkega šest kilogramov, prepeljala na krmišče za divjad v bližnjem lovišču.

Medvedek je po prebujanju uspešno odhlačal s krmišča, vsi pa upajo, da se kmalu sreča z materjo, ki je sicer ob reševalni akciji niso opazili v bližini. Po dogovoru s člani dveh lovskih družin bodo ti pojavnost medvedjega mladiča spremljali, so zapisali na zavodu za gozdove.

Medvedi pa se stalno zadržujejo tudi na območju TNP, in sicer tako v bližini zaselkov in naselij kot tudi na drugih območjih parka, ki jih pohodniki pogosto obiskujejo.

Po podatkih javnega zavoda TNP se na območju parka bolj ali manj stalno zadržuje do sedem rjavih medvedov. Glede na opazovanja naravovarstvene nadzorne služba so medveda nazadnje opazili v dolinah Radovne in Krme ter na širšem območju Vogla. Glede na to da rjavi medved lahko v enem dnevu prehodi tudi do nekaj deset kilometrov, javni zavod TNP prebivalce in obiskovalce narodnega parka obvešča na povečano možnost srečanja z rjavim medvedom.

Kot so sporočili iz javnega zavoda TNP, obiskovalcem priporočajo, da se predhodno seznanijo z življenjskimi navadami rjavega medveda in prilagodijo svoje obnašanje možni prisotnosti in srečanju z medvedom. Kot so poudarili, sleherni uporabnik prostora TNP tudi sam z odgovornim ravnanjem zmanjšuje možnosti neposrednega stika s konfliktno živaljo.

V TNP vsem obiskovalcem priporočajo, da se poslužujejo označenih poti, prebivalcem pa, da v okolici hiš ne puščajo dostopnih organskih virov hrane za medvede, kot so smeti, klavniški odpadki, tropine, nezavarovani čebelnjaki, smetnjaki in komposti, saj ti navajajo medveda na človeka in so eden ključnih vzrokov težav z medvedom.