Slovenija

Javni sektor čaka novo nižanje plač?

STA/N.J.
13. 5. 2014, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V sindikatih javnega sektorja so v ponedeljek prejeli vabilo na pogajanja o ukrepih za obvladovanje plačne mase v letu 2015. Vladna stran jih na pogajanja vabi za četrtek popoldne, zaenkrat pa pogajalskih izhodišč sindikatom še ni poslala in jim jih bo očitno predstavila na četrtkovem sestanku.

Mediaspeed

Izhodišča je vlada sprejela še v času, ko je imela polna pooblastila. Po besedah glavnega vladnega pogajalca in notranjega ministra, ki opravlja tekoče posle, Gregorja Viranta pa ostajajo nespremenjena. Virant je tudi že pojasnil, da dogovor s sindikati javnega sektorja o ukrepih za prihodnje leto nedvomno sodi v okvir tekočih poslov, saj je nujen. 

Sedaj veljavni ukrepi, vključno s spremenjeno plačno lestvico, so namreč začasne narave in bi brez drugačnega dogovora konec leta prenehali veljati. Ob tem pa si je vlada v nacionalnem reformnem programu za cilj postavila še dodatno znižanje sredstev za stroške dela za pet odstotkov.

Kot je pred dnevi napovedal Virant, bo osnovni vladni predlog podaljšanje varčevalnih ukrepov, pa tudi nadaljevanje politike zmanjševanja števila zaposlenih, pri čemer je kot predlog omenil, da bi se recimo dogovorjen odstotek zniževanja števila zaposlenih zvišal z enega na dva odstotka. A nekateri sindikalni pogajalci so že napovedali, da so se pripravljeni usklajevati le o podaljšanju varčevalnih ukrepov, da pa na dodatno znižanje plač ne bodo pristali. Zadržki so tudi glede dodatnega zniževanja števila zaposlenih.

Poleg ukrepov za leto 2015 so na dnevni red četrtkovih pogajanj uvrščene še spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na uskladitev z odločbo ustavnega sodišča glede kvoruma za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor in na reševanje problematike vračila preveč izplačanih plač. O obeh spremembah so sicer pogajalci že opravili kar nekaj usklajevanj.