Slovenija

Slovenski policisti poleti na hrvaški obali

STA/mv
13. 5. 2014, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na hrvaški obali bodo med letošnjo poletno sezono službovali trije slovenski policisti. Kot je pojasnil generalni direktor policije Stanislav Veniger, ki se danes v hrvaškem Valbandonu udeležuje že tradicionalne konference šefov policij pred začetkom turistične sezone, bodo tako Slovencem zagotovili še več varnostnih storitev v času dopustovanja.

Youtube

Trije slovenski policisti bodo na Hrvaškem olajšali sporazumevanje med slovenskimi turisti in hrvaškimi policisti, pomagali pri izmenjavi informacij, svetovali o načinu obravnave ter slovenskim državljanom pomagali pri stikih s svojim veleposlaništvom. Pri delu bodo nosili svojo uniformo in ne bodo oboroženi, piše v sporočilu policije. Slovenska policija v projektu sodeluje od leta 2011, in sicer sta v preteklosti po dva policista v posamezni sezoni službovala na območju policijske uprave Istra in policijske uprave Primorsko-Goranska, lani pa na območju Šibensko-Kninske policijske uprave in Ličko-Senjske policijske uprave.

Koristi policije in turistov

Tovrstno sodelovanje je prineslo veliko koristi tako obema policijama kot tudi turistom iz obeh držav. Policijski postopki so bili namreč krajši, zaradi poznavanja jezika je bila tudi komunikacija veliko lažja, kar je poenostavilo policijske postopke s tujimi državljani. Med turisti pa je bilo zaznati tudi zadovoljstvo, saj so se počutili varneje ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo, je pojasnjeno v sporočilu policije. Na drugi strani pa je bila takšna oblika dela koristna tudi za policiste, še poudarjajo. Izmenjava informacij je bila hitrejša, saj ni bilo zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti so potrebne podatke pridobili neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati so lahko policisti izmenjali svoje operativno znanje, se drug od drugega učili in tako soustvarjali dobre prakse, ki so jih kasneje prenesli tudi na svoje sodelavce.