Svet

Je vodja politične stranke res ubil mati desetih otrok?

STA/J.P.
2. 5. 2014, 14.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Potem ko so policisti v sredo zvečer v Belfastu prijeli voditelja severnoirske stranke Sinn Fein Gerryja Adamsa zaradi suma umora Jean McConville, ki jo je leta 1972 ugrabila in nato ubila Irska republikanska armada (Ira), se mora policija do danes zvečer odločiti, ali bo Adamsa ovadila, prosila za podaljšanje časa za zaslišanje ali ga izpustila.

Primer umora McConvillove, takrat 37-letne matere desetih otrok, je že tedaj močno razburil severnoirsko javnost, zelo verjetno pa bo zdaj poskrbel za nove pretrese v tej britanski pokrajini, predvsem na političnem prizorišču.

McConvillovo so tedaj severnoirski republikanski separatisti ugrabili na njenem domu na zahodu Belfasta in jo nato ustrelili, ker so mislili, da jih je izdajala britanskim vojakom, medtem ko so se oni borili proti britanski nadvladi. Uradna preiskava je nato pokazala, da ni bila informantka vojske. Leta 1999 je Ira tudi priznala njen umor in njene posmrtne ostanke so potem šele štiri leta kasneje našli v okrožju Louth.

Britanski premier David Cameron je zanikal obtožbe o politični motiviranosti aretacije. "Ni nikakršnega političnega vmešavanja v primer," je zatrdil.

Ob njeni ugrabitvi so bili navzoči tudi njeni otroci, a si doslej niso upali povedati, kdo jo je odpeljal. Njena hčerka Helen McKendry je sedaj v pogovoru za BBC dejala, da je imena pripravljena povedati. "Ne bojim se več Ire. Z veseljem bom policiji povedala imena," je dejala.

Adams, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja veljal za tiskovnega predstavnika Ire in se je nato prelevil v mirovnika in severnoirskega državnika, vsakršno povezavo z likvidacijo McConvillove zavrača in trdi, da ima njegova aretacija politične motive.

Podpredsednik severnoirske vlade Martin McGuinness, prav tako član Sinn Fein, je dejal, da so obtožbe zoper Adamsa "zlobne" in namenjene destabilizaciji severnoirskega mirovnega procesa ter škodovanju njegovi stranki pred prihajajočimi majskimi lokalnimi in evropskimi volitvami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.