Slovenija

Na Ptuju začeli z gradnjo podhoda pod železniško progo

STA/J.P.
2. 5. 2014, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ptujčani bodo prihodnje leto vendarle dočakali podhod pod železniško progo, ki mesto sicer deli na dva dela. Gradnja v sklopu modernizacije železniške proge Hodoš - Pragersko se je že začela in bo v celoti zaključena predvidoma aprila prihodnje leto, so za STA pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Gre za podhoda čez Osojnikovo cesto in železniški prehod v središču mesta, kjer bo vse do konca gradbenih del zaradi zagotavljanja varnosti udeležencev v prometu veljala popolna prepoved prečkanja ceste in železniškega prehoda ter nekoliko spremenjen prometni režim.

Denar za gradnjo je ministrstvo zagotovilo iz državnega proračuna, deloma tudi iz kohezijskih sredstev, projekt pa je v skladu z gradbeno pogodbo ocenjen na dobrih 640.000 evrov. Dela na omenjenem odseku izvaja gradbeno podjetje Strabag v sodelovanju s pogodbenim partnerjem Pomgradom.

Kot so pojasnili na pristojnem ministrstvu, bodo v okviru investicije opravili gradbeno obrtniška dela škatlastega podhoda za pešce, zasteklili jekleno konstrukcijo dvigalnega jaška na obeh straneh železniške proge ter poskrbeli za kanalizacijo in zunanjo ureditev ob vhodu oziroma izhodu iz podhoda.

Zaradi gradnje železniški promet na območju gradnje poteka pod določenimi omejitvami, med temi so krajše zapore tira in uvedba počasnih voženj. Kljub temu da je prehod čez Osojnikovo cesto uradno zaprt, pa izvajalci del opažajo, da pešci in kolesarji zapore in signalizacije ne upoštevajo, zato jih pozivajo, naj tega ne počnejo. Za varnejši prehod jim priporočajo uporabo poti skoti mestni park ali pa prehod skozi podhod pri železniški postaji.