Svet

Ukrajinska vojska sprožila vojaško operacijo na Slavjansk

STA/J.P.
2. 5. 2014, 08.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ukrajinska vojska je danes sprožila vojaško operacijo na mesto Slavjansk na vzhodu Ukrajine, ki je od sredine aprila v rokah proruskih separatistov. Z obrobja mesta je bilo zgodaj zjutraj slišati močne eksplozije in streljanje, kasneje pa občasno streljanje, je poročal novinar francoske tiskovne agencije AFP.

Reuters

Tiskovni predstavnik separatistov je dejal, da gre za "obsežen napad" vojske in zatrdil, da so sestrelili ukrajinski helikopter. Tega neodvisno ni bilo mogoče potrditi.

Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je na svojem Facebook profilu danes potrdil, da so začeli vojaško operacijo proti separatistom v Slavjansku, pa tudi Kramatorsku.

Novinar AFP je sicer poročal, da so ukrajinski vojaki zavzeli južno od Slavjanska kontrolno točko, kjer so nameščeni z več kot desetimi oklepnimi vozili. V samem mestu je mirno.

Samooklicane proruske oblasti mesta tudi že teden dni zadržujejo sedem tujih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Dosedanja pogajanja še niso prinesla uspeha.

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov, ki je zaradi razmer na vzhodu države ocenil, da je ogrožena ozemeljska celovitost države, je v četrtek znova uvedel vojaško obveznost nabornikov.