Svet

Turška policija s solzivcem nad protestnike v Carigradu

STA/ mv
1. 5. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Carigradu je danes že prišlo do spopadov med policijo in protestniki, ki so ob današnjem mednarodnem prazniku dela kljub prepovedi želeli prodreti na trg Taksim. Demonstranti so policiste obmetavali z granitnimi kockami in steklenicami, celo z molotovkami, policisti pa so odgovorili s solzivcem in vodnimi topovi, poročajo tuje tiskovne agencije.

reuters

Po navedbah protestnikov je bilo v spopadih ranjenih najmanj 51 ljudi, 170 ljudi pa so aretirali. Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je uporabo vodnih topov in solzivca že označila za "nizkotno". Turške oblasti pod vodstvom premiera Reccepa Tayyipa Erdogana so se sicer na morebitne izgrede pripravile in močno okrepile policijsko prisotnost v Carigradu. Na območju je kar 40.000 policistov, ki naj bi poskrbeli za red in uveljavitev prepovedi protestov na trgu Taksim v središču mesta. Prepoved protestov sicer velja, odkar je vlada julija lani po več tednih razgnala protestnike s trga, ki je bil središče množičnih protivladnih protestov, ki so se razširili po vsej državi.

Predlagali so jim bolj odročne kraje v mestu

Oblasti so sindikatom predlagale druge, bolj odročne kraje v mestu za pripravo shodov, a so to zavrnili in napovedali, da bodo kljub prepovedi skušali priti na trg. Demonstracije so prve večje od marčnih lokalnih volitev. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so oblasti v mestu močno omejile dostop tudi na drugih krajih, tudi v parku Gezi, ki je bil povod za lanske proteste. Nadzor je povečan na trajektih v Bosporski ožini in tudi na podzemni železnici. Policija je solzivec in vodne topove uporabila tudi proti protestnikom v Ankari, ki so prav tako kljub prepovedi poskušali prodreti na glavni trg Kizilay, prijela pa je 76 demonstrantov, še navaja dpa.