Svet

V britanskih šolah rutinsko spolno nadlegovanje

STA/N.J.
16. 4. 2014, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Veliki Britaniji prevladuje "seksistična kultura", ki je veliko bolj očitna kot v mnogih drugih državah, je v torek posvarila preiskovalka nasilja nad ženskami v okviru ZN Rashida Manjoo. Opozorila je na varčevalne ukrepe britanske vlade, ki povečujejo tveganje za nasilje na ženskami, ter izpostavila "rutinsko" spolno nadlegovanje v šolah.

Manjoojeva je med 16-dnevno misijo ugotavljanja dejstev na Otoku prišla do zaključka, da se britanska zakonodaja osredotoča zgolj na škodljivo ravnanje z ženskami, kot so prisilne poroke, zapostavlja pa nevarnosti, ki so posledica "seksistične kulture" v državi. Ta je po njenih besedah mnogo bolj očitna kot v državah, ki jih je doslej obiskala, piše britanski BBC. Kot je dejala na novinarski konferenci, so za takšno stanje odgovorni tudi mediji, ki ženske prikazujejo na neprimeren način, nekatere spletne strani in televizijski programi pa se celo ukvarjajo z "marketizacijo njihovih teles".

Slabši dostop do pravne pomoči

Južnoafriška strokovnjakinja za človekove pravice je posvarila tudi pred vladnimi varčevalnimi ukrepi, ki imajo "nesorazmeren učinek" na ženske, saj žrtvam družinskega nasilja zmanjšujejo dostop do pravne pomoči ter obenem povečujejo stopnjo brezposelnosti in revščine. Tiskovna predstavnica britanskega notranjega ministrstva je v odzivu na ugotovitve Manjoojeve dejala, da je nasilje nad ženskami in deklicami nesprejemljivo, in zatrdila, da se je vlada že zavezala k njegovemu preprečevanju. "Namenili smo skoraj 40 milijonov funtov (48 milijonov evrov) za posebne podporne službe in nacionalne telefonske linije za pomoč," je dejala.