Svet

Nov preplah v Bostonu: Na mestu napada nova sumljiva nahrbtnika!

STA/N.J.
16. 4. 2014, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V ameriškem Bostonu so potekale spominske slovesnosti ob obletnici terorističnega napada na cilju maratona v središču mesta, med katerim so pred letom dni umrli trije ljudje, napadalca čečenskega porekla, brata Tamerlan in Džohar Carnajev pa sta med begom nekaj dni kasneje ubila še policista. Zapuščena nahrbtnika sta sprožila nov preplah.

Po spominskih slovesnostih sta za nov preplah med prebivalci v Bostonu poskrbela dva zapuščena nahrbtnika, ki jih je neznana oseba postavila na kraj, kjer sta lani odjeknili dve bombi. Policisti so nahrbtnika iz varnostnih razlogov razstrelili, kot kaže pa je šlo za neokousno šlao, saj sta bili v nahrbtnikih lažni eksplozivni napravi. Osumljenca je policija že aretirala, ovadili pa ga bodo zaradi motenja javnega reda in miru ter povzročitve preplaha.

Nahrbtnika naj bi bila nastavljena prav tam, kjer sta lani detonirali eksplozivni telesi, v katerih je bilo ob treh smrtnih žrtvah ranjenih kar 260 ljudi. S tem je bil atentat na bostonski maraton največji teroristični napad v ZDA po 11. septembru 2001.

Za storilca možnost smrtne kazni

Tamerlan je bil pokončan v strelskem obračunu s policijo, Džoharja pa so aretirali. Čaka ga sodni proces, ki naj bi se začel novembra. V primeru obsodbe mu grozi smrtna kazen. Terorista sta bombi, izdelani iz loncev na pritisk, nastavila na cilju maratona, domnevno zaradi ravnanja ZDA z muslimani po svetu.

Kljub terorističnemu napadu bo bostonski maraton potekal tudi letos, in sicer 21. aprila, a ob zelo poostrenih varnostnih ukrepih. Ne glede na to organizatorji pričakujejo veliko več udeležencev in gledalcev kot prejšnja leta.

Ob obletnici spominska slovesnost

V bostonskem kongresnem centru so se ob obletnici zbrali politiki, preživeli in sorodniki žrtev napada, kakor tudi policisti, reševalci in gasilci. Nagovorili so jih med drugim podpredsednik ZDA Joe Biden, guverner Massachusettsa Deval Patrick in nekdanji župan Tom Menino, pa tudi nekaj preživelih.

Biden je dejal, da je Boston prava podoba ameriške odločnosti. Amerika pa po njegovih besedah nikoli ne odneha, vedno odgovori, preživi in si lasti ciljno črto. Dejal je, da se ZDA nikoli ne bodo umaknile terorizmu. Tudi Menino in Patrick sta poudarila trdnost mesta po napadu.

Na ciljni črti maratona so zjutraj najprej položili vence, nato pa je potekal slovesen dvig zastav ter minuta molka natanko ob 20.49 po srednjeevropskem času, ko sta pred letom dni eksplodirali bombi ter ubili tri ljudi in jih 260 ranili.

Minuto molka je žrtvam posvetil tudi predsednik ZDA Barack Obama v Washingtonu, ki je sporočil, da se Amerika spominja mrtvih in misli na preživele. "Najbolj očitni prizori tistega dne niso bili dim in zmešnjava, ampak sočutje, prijaznost in moč," je dejal Obama in pohvalil Boston za pogum in trdnost po neopisljivi tragediji.