Svet

ZN svarijo pred boleznijo, ki uničuje banane

STA
14. 4. 2014, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Organizacija Združenih narodov za kmetijstvo in hrano (FAO) je danes posvarila pred možnim "obsežnim uničenjem" svetovnega pridelka banan, če bi se bolezen, ki prizadene najpriljubljenejšo vrsto banane cavendish, iz Azije razširila v Afriko ter na Bližnji vzhod.

TR4 različica panamske bolezni, ki prizadene omenjeno vrsto banan, predstavlja resno grožnjo proizvodnji in izvozu banan, ki so četrti najpomembnejši prehrambeni pridelek najmanj razvitih držav, je v izjavi opozoril FAO, ki ima sedež v Rimu.

"Države morajo ukrepati takoj, če se želimo izogniti najhujšemu scenariju, ki je obsežno uničenje večine svetovnega pridelka banan," je dejal strokovnjak za bolezni rastlin pri FAO Fazil Dusunceli.

Generalni sekretar svetovnega foruma o bananah, ki povezuje pridelovalce tega sadeža, Gianluca Gondolini pa je posvaril, da bi takšen scenarij lahko negativno vplival na zaposlovanje in dohodke mnogih tropskih držav.

Po navedbah FAO je bolezen v zadnjih dveh desetletjih že povzročila velike izgube v jugovzhodni Aziji, o njenem pojavu pa v zadnjem času poročajo tudi iz Jordanije in Mozambika. Glavnih svetovnih izvoznikov banan, kot sta Kolumbija in Ekvador, sicer še ni prizadela.

Da ne bi prišlo do nadaljnje širitve bolezni, ki človeku sicer ni nevarna, FAO med drugim poudarja potrebo po večjem nadzoru procesa gojenja banan in izogibanju premikanja okužene prsti. Panamska bolezen namreč prizadene korenine, patogene glive, ki jo povzročajo, pa lahko v zemlji preživijo več desetletij, pojasnjuje dpa.