Svet

Merklova pozdravlja vrnitev Grčije na kapitalske trge

STA/mv
12. 4. 2014, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je med današnjim obiskom v Atenah dejala, da vrnitev Grčije na kapitalske trge kaže na obnovljeno zaupanje sveta do države, ki jo je prizadela huda dolžniška kriza. Poudarila je tudi, da so se reforme Grčiji izplačale, saj je bilo veliko doseženega, da pa jo čaka še dolga pot do okrevanja gospodarstva.

Reuters

Grčija se je v četrtek po štirih letih vrnila na kapitalske trge in z izdajo petletnih obveznic po 4,75-odstotni letni obrestni meri zbrala tri milijarde evrov, več kot so pričakovali. "Veseli me, to dokazuje obnovljeno zaupanje do Grčije," je dejala Merklova na novinarski konferenci po pogovoru z grškim premierom Antonisom Samarasom, potem ko je ocenila, da je Grčija izpolnila svoje obljube. Grčiji je obljubila nadaljnjo podporo Nemčije "na pravi poti". Vrnitev Grčije na kapitalske trge je označila kot pomembno ne samo zaradi denarja, ampak ker si je država s tem vrnila del neodvisnosti in ker pomeni znak trgom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ocenila je, da so se reforme Grčiji izplačale, saj je bilo veliko doseženega, da pa jo čaka še dolga pot do okrevanja gospodarstva. "Verjamem, da bo imela Grčija, ko bodo uresničene vse te potrebne reforme, več priložnosti kot težav," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. "Grčiji je uspelo," pa je dejal Samaras in dodal, da država ne bo zaprosila za še tretje mednarodno posojilo, za katerega bi se vezali novi varčevalni ukrepi.

Grčija v zadnjih petih letih prejela 240 milijard evrov pomoči

Grčija, ki jo je leta 2009 zajela dolžniška kriza, je bila prva država, ki je prejela posojilo evrskih držav in Mednarodnega denarnega sklada. Leta 2010 je dobila 110 milijard evrov, nato pa leta 2012 še 130 milijard evrov. Merklova je danes v Atenah obljubila tudi vlaganja in delovne programe za pomoč mladim. Kot je povedala, Atene ustanavljajo investicijski sklad, v katerega naj bi obe državi prispevali 100 milijonov evrov. Vanj bodo prispevali tudi EU, Evropska investicijska banka in Francija. Manjšim in srednjim podjetjem naj bi sklad pomagal s posojili z nizkimi obrestmi, poročajo grški mediji. Mnogi Grki krivijo vztrajanje Merklove pri strogih varčevalnih ukrepih in reformah za stanje v državi, ki med drugim beleži rekordno, skoraj 28-odstotno brezposelnost.Med njenim zadnjim obiskom v Atenah leta 2012 se je na protestih zbralo več 60.000 ljudi. Danes se jih je zbralo samo 2000. Policija je sicer prepovedala proteste blizu kraja, kjer se je sestala na pogovorih z grškim kolegom.