Slovenija

Slovenski in bosanski prekupčevalci v promet spravili 11 kilogramov marihuane in 2,8 kilograma heroi

STA/mv
12. 4. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kriminalisti so v mednarodni preiskavi razkrinkali hudodelsko družbo 12 osumljencev iz BiH in dveh iz Slovenije, ki so tihotapili prepovedano drogo in orožje iz BiH v Slovenijo in Avstrijo. V promet so spravili 11 kilogramov marihuane in 2,8 kilograma heroina, v zaključni akciji pa so preiskovalci poleg marihuane in heroina zasegli tudi kokain.

PU Kranj

Projekt Skupne preiskave z državami Zahodnega Balkana v boju zoper organizirano kriminaliteto je v letu 2013 ustanovil avstrijski Zvezni urad kriminalistične policije. Policije iz Bosne in Hercegovine, Slovenije in Avstrije so v okviru projekta vodile preiskavo zoper člane kriminalne združbe, dokaze so zbirale tudi z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, so sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU). Zaključna akcija, v kateri je bil ob predaji 300 gramov heroina aretiran 31-letni državljan BiH, je pred tremi dnevi zvečer potekala v Ljubljani. Po aretaciji pa so v BiH in v Avstriji odvzeli prostost še več osumljencem in opravili več hišnih preiskav. V času zaključne akcije so preiskovalci zasegli 100 gramov marihuane, okoli pol kilograma heroina in 40 gramov kokaina. Osumljenec, ki je bil prijet v Sloveniji, pa je bil danes skupaj s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani. Kot so naknadno sporočili iz GPU, je preiskovalni sodnik zoper privedenega osumljenca odredil pripor.

Opravili so 59 hišnih preiskav

Po navedbah GPU so preiskovalci opravili 59 hišnih preiskav, od tega dve v Sloveniji, eno v Avstriji, ostale pa v BIH. V hišnih preiskavah v tujini so zasegli tudi več kosov kratkocevnega orožja, tri vojaške puške, 227 kosov streliva, tri mačete, ročno bombo, eksploziv TNT in druge predmete, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. V času preiskave je bil v Avstriji aretiran tudi državljan BiH zaradi tihotapstva dveh kosov vojaških pušk Kalašnikov.
V Sloveniji so kriminalistično preiskavo vodili preiskovalci NPU, pri aretaciji osumljenca so sodelovali tudi policisti specialne enote in ljubljanski kriminalisti, pri hišnih preiskavah pa še kranjski kriminalisti, še pojasnjujejo na GPU.