Slovenija

Z množičnim financiranjem po svetu zbrali že 9 milijard dolarjev sredstev

STA/mv
11. 4. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Ljubljani danes poteka regionalni forum na temo množičnega financiranja, katerega se udeležuje okoli 100 udeležencev iz Slovenije in sosednjih držav. Forum je namenjen razpravi o vlogi in razvoj modelov množičnega financiranja ter o potencialu za razvoj Slovenije in širše regije.

Facebook/ David Lotrič

Množično financiranje v regiji je razdrobljeno in neorganizirano, s konferenco pa želijo pregledati situacije v posameznih državah v regiji in odpreti ključna vprašanja, je za STA povedala soustanoviteljica slovenske iniciative Crowdfunding Eva Perčič. Kot je dodala, zaenkrat še nimajo konkretnih načrtov - ravno današnji forum v kreativnem centru Poligon je namenjena temu, da se začrtajo naslednji koraki. Ob odprtju dogodka je soustanovitelj iniciative Crowdfunding Luka Piškorič poudaril, da se je množično financiranje v zadnjih dveh letih v Sloveniji doseglo zavidljive rezultate. V zgolj letu in pol so slovenski projekti na različnih spletnih platformah skupaj zbrali več kot 1,8 milijona dolarjev, sredstva pa jim je prispevalo več kot 15.000 podpornikov. Poudaril je, da si prizadevajo za čimprejšnjo zakonsko ureditev različnih načinov financiranja - poleg donatorskega financiranja namreč obstajata tudi investicijsko in posojilno množično financiranje. V nekaj dneh bodo predstavili tudi novo spletno stran, ki bo posvečena dosedanjim kampanjam.

Na 700 platformah za zbiranje sredstev zbrali 9 milijard dolarjev

Dogodka se je udeležil tudi ustanovitelj podjetja Crowdfund Capital Advisors in soavtor ameriške zakonodaje na področju množičnega financiranja Jason Best, ki je poudaril, da je pri pripravi zakonodaje najpomembnejše, da se ustrezno zavaruje podpornike oziroma investitorje. Ob tem je dodal, da po svetu obstaja že 700 platform za zbiranje sredstev. Letos naj bi skupni znesek zbranih sredstev dosegel 9 milijard dolarjev. Izkušnje iz sosednje Italije pa je predstavila Daniela Castrataro iz iniciative crowdfunding.net. V zahodni sosedi so zakonodajni okvir za investicijsko financiranje kot prva evropska država sprejeli že julija lani. A sistem je precej zapleten, količina zbranih sredstev pa relativno majhna glede na velikost države - skupaj je bilo na več kot 40 aktivnih platformah zbrano le 23 milijonov evrov, je pojasnila.


Enodnevno mednarodno srečanje poteka v organizaciji slovenskega Inštituta Novum in Evropskega liberalnega foruma (ELF) s finančno podporo Evropskega parlamenta.