Slovenija

Delničarji Banke Celje potrdili dokapitalizacijo

STA
11. 4. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Večinsko državni delničarji Banke Celje so danes potrdili sklep o dokapitalizaciji banke v višini 160 milijonov evrov. Dokapitalizacija bo uspešna, če bodo vpisane in vplačane vse delnice, rok za njeno izvedbo pa je 25. april. Če se banka do takrat ne bo kapitalsko okrepila, sledi zelo verjeten scenarij državne pomoči.

facebook

Na skupščini je bilo prisotnih 83,18 odstotka kapitala, od tega tudi pet največjih lastnikov - državna Nova Ljubljanska banka (NLB) kot največji 41-odstotni lastnik, Slovenska odškodninska družba, NFD 1, podržavljena Abanka in Unior, ki je posredno v večinski državni lasti. Banka Celje bo dokapitalizacijo izvedla z izdajo novih navadnih imenskih prosto prenosljivih kosovnih delnic banke ter ob izključitvi prednostne pravice obstoječih delničarjev. V Banki Celje so pojasnili, da je z izključitvijo prednostne pravice upravi banke omogočeno povečanje osnovnega kapitala banke s ponudbo novih delnic banke določenemu zainteresiranemu krogu investitorjev, še posebej posameznim zainteresiranim delničarjem in imetnikom kapitalskih instrumentov banke, in to brez javne ponudbe. Rok za dokapitalizacijo je 25. april, dokapitalizacija pa bo uspešna, če bodo do takrat vpisane in vplačane vse novo izdane delnice. Če banke ne bodo uspeli dokapitalizirati obstoječi lastniki ali potencialni strateški partnerji, jo bo dokapitalizirala država, del njenih terjatev pa se bo preneslo na Družbo za upravljanje terjatev bank. Tako je vlada odločila 19. marca in to so danes potrdili tudi lastniki.

Niso našli strateškega investitorja

Glede na dosedanje izkušnje in izjave ključnih vpletenih je ta scenarij zelo verjeten. Banka namreč ni uspela najti strateškega investitorja, od obstoječih lastnikov pa dodatnega kapitala ni pričakovati. NLB se na primer že nekaj časa trudi banko prodati, v skladu z načrtom prestrukturiranja pa mora svoj delež dezinvestirati. Banka Celje bo tako najverjetneje postala šesta slovenska banka, ki jo bo država reševala in začasno nacionalizirala. Obeta se tudi nova razlastitev imetnikov podrejenih obveznic.

Banka lani pridelala 126 milijonov evrov izgube

Banka, ki je lani pridelala 126 milijonov evrov izgube in za katero so v okviru pregledov bank konec minulega leta mednarodne revizijske družbe v primeru uresničitve najbolj neugodnega makroekonomskega scenarija ugotovile kapitalski primanjkljaj v višini 388 milijonov evrov, že vse od lani izvaja aktivnosti za dokapitalizacijo. Ker kljub prizadevanjem v času od objave rezultatov pregledov ni uspela ustrezno okrepiti svojega kapitalskega položaja, je Banka Slovenije od nje zahtevala izvedbo dokapitalizacije.

Banka v vmesnem obdobju nemoteno posluje

V Banki Celje zagotavljajo, da bo banka v obdobju do povečanja osnovnega kapitala nemoteno posluje in zagotavlja bančne storitve svojim strankam. Banka Slovenije je banki do dokapitalizacije določila le nekatere omejitve v zvezi s posli, ki bi lahko pomenili povečevanje tveganj banke. Poleg aktivnosti za povečanje osnovnega kapitala banka vzpostavlja tudi nov poslovni model, vloge varčevalcev pa so povsem varne. Na skupščini delničarjev so bile napovedane izpodbojne tožbe predstavnikov malih delničarjev.