Svet

Severovzhod Avstralije dosegel močan ciklon Ita

STA/mv
11. 4. 2014, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Severovzhodno avstralsko obalo ob Velikem koralnem grebenu je danes zvečer po lokalnem času dosegel močan ciklon z vetrovi do 230 kilometrov na uro. Oblasti so še pred prihodom ciklona prebivalce opozorile pred možnim opustošenjem, več deset tisoč ljudi so pozvali k evakuaciji.

Twitter

Ciklon Ita, ki je imel sprva moč najvišje, pete stopnje, nato pa je bil znižan na četrto, je kopno dosegel 65 kilometrov severno od mesta Cooktown, ki je oddaljen približno 1600 kilometrov severno od Brisbanea, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nevihta se pomika s hitrostjo 12 kilometrov na uro in naj bi se po pričakovanjih ponoči še naprej pomikala v smeri jugo-jugozahoda ter postopno oslabila, so sporočili iz meteorološke agencije. Kljub temu pričakujejo, da bodo ponoči nastali vetrovi s hitrostjo več kot 125 kilometrov na uro med rtom Melville in mestom Cooktown ter morda tudi južno v Port Douglasa v soboto dopoldne. Močan veter bi v soboto lahko dosegel tudi Cairns. Prebivalce v nižje ležečih krajih so opozorili, naj se pripravijo na visoke valove, močne tokove in zaradi močnega deževja poplave.

Gre za destruktiven ciklon

Premier zvezne države Queensland Campbell Newman je opozoril, da gre za destruktiven ciklon, ki grozi 9000 prebivalcem Cooktowna in severno od mesta. K evakuaciji so pozvali skupno 30.000 ljudi, ki živijo južno od mesta. Opozorilo velja za območje od Coena na severu do Innisfaila in zajema tudi turistična kraja Port Douglas in Cairns. Oblasti opozarjajo, da so vsi vetrovi, ki presežejo 80 kilometrov na uro, nevarni. "Ob vetru s hitrostjo nad 80 kilometrov na uro vam bo kos pločevine odrezal glavo, odkrivalo bo strehe in povzročilo veliko škodo, zato je najbolje ostati notri," je dejal župan Cock Shirea Peter Scott.

Prebivalce pozval, naj odidejo v zavetišča

Newman pa je opozoril, da hiše, zgrajene pred letom 1985, ko so bili uvedeni strožji gradbeni standardi, verjetno ne bodo zdržale, in pozval prebivalce, naj odidejo v zavetišča. Tropske nevihte so sicer na severovzhodu Avstralije pogoste, ciklon Ita pa je najmočnejši od ciklona Yasi, ki je območje prizadel leta 2011, ko je podiral hiše in uničil veliko posevkov.