Slovenija

Slovenske županje dva dni na izletu

L. Markelj/ Dolenjski list
11. 4. 2014, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Šmarješke Toplice je dva dneva gostila slovenske županje. Imamo jih deset, občin pa je 210. To je že sedmo takšno srečanje po vrsti, vsako leto pa poteka v drugi občini.

L. Markelj/Dolenjski list

Šmarješka županja mag. Bernarda Krnc je županje – prišle so iz občin Črnomelj, Semič, Črna na Koroškem, Nazarje, Dravograd, Kobarid in Radeče – ter Martino Vuk, državno sekretarko na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, sprejela v novih prostorih občinske stavbe, kjer so poklepetale in se okrepčale z dobrotami pridnih šmarjeških gospodinj, članic Društva podeželskih žensk Šmarjeta. Še posebej so bile navdušene nad vinjevrško ajdovo pogačo v obliki Slovenije. S svojimi medenimi izdelki se jim je predstavil tudi znani šmarješki čebelar Stane Gorenc.

»Imam srečo, da sta otroka že odrasla. Moža pa na kake dogodke tudi vzamem s seboj.« Mojca Čemas Stjepanovič, županja Črnomlja

S turističnim vlakcem so se nato odpeljale v šmarješko enoto Doma starejših občanov Trebnje, kjer sta jih sprejeli vodja Nada Peterle in namestnica direktorice za zdravstveno nego v DSO Trebnje, Hermina Smole. Županje so bile navdušene, da ima tako majhna občina, kot je šmarješka, kar dva doma starejših občanov – še Penzion Sreča, z veseljem pa so se tudi srečale s starostniki ter prisluhnile pestremu programu šmarjeških osnovnošolcev, prostovoljcev, ki tudi sicer radi prihajajo k starostnikom. Nato so obiskale še Terme Krka v Šmarjeških Toplicah, kjer so jim predstavili zdraviliški program. Na strokovnem posvetu v termah so spregovorile o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja žensk na položajih odločanja. Kot je povedala črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, ki občino vodi prvi mandat, brez razumevanja družine in moža gotovo ne bi šlo, »imam pa srečo, da sta otroka že odrasla in samostojna. Moža pa na kake dogodke tudi vzamem s seboj. Razume moje delo in obveznosti.« Dodala je, da v pretežno moški družbi v politiki kot ženska nima težav.