Slovenija

Sindikat zdravstvene nege bo še naprej vodila Jelka Mlakar

STA/mv
11. 4. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije bo tudi prihodnja štiri leta vodila Jelka Mlakar. Znova so jo za predsednico izvolili na današnji skupščini sindikata, na kateri so tudi sklenili, da bodo pred morebitnim zaostrovanjem aktivnosti dali novemu ministru za zdravje mesec dni za uveljavitev kadrovskih standardov in normativov.

flickr

Lanskoletni stavkovni sporazum v delu, ki govori o uveljavitvi kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi, namreč ostaja neuresničen. Mlakarjeva je tako danes delegatom v razpravo in odločanje ponudila dva možna sklepa: takojšnjo zaostritev in začetek sindikalnih aktivnosti ter milejšo, da počakajo na imenovanje novega zdravstvenega ministra ter nato postavijo rok za uresničitev stavkovnega sporazuma, ki je sicer v 8. točki predvidel, da se bodo standardi in normativi v babiški in zdravstveni negi ter oskrbi sprejeli do konca leta 2013. Odločili so se, je v izjavi za javnost pojasnila Mlakarjeva, da počakajo na novega ministra za zdravje in mu dajo mesec dni časa, pričakujejo pa podporo kadrovskim normativom, ki so jih pripravila profesionalna združenja. Povsod po svetu je tako, pri nas pa politika, država - če hočete plačnik - ne sprejema predlogov stroke, je dodala in pojasnila, da predlog, ki so jim ga poslali z ministrstva za zdravje, zanje ni sprejemljiv.Če odziva ne bo, jim po njenih besedah ne bo preostalo drugega kot postopno stopnjevanje sindikalnih pritiskov. Žal pa bi to pomenilo, da bi tovrstni pritisk čutili tudi pacienti, je dodala.

Za 1500 premalo medicinskih sester

Kot so na podlagi izračunov, ki jih je pripravila stroka, ta teden že opozorili v sindikatu, je medicinskih sester za 21 odstotkov oz. za 1500 premalo. Medicinske sestre so preobremenjene, iz meseca v mesec pa opravijo več kot 200.000 neplačanih nadur.