Slovenija

Virantovo varčevanje padlo v vodo

Simon Rosc
11. 4. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Se spomnite širokoustenja okoli odpovedi varovanja ministra Gregorja Viranta in prihranka okoli 150 tisoč evrov letno na ta račun? No, vse to je padlo v vodo. Minister Virant hodi naokoli z varnostniki, parlament pa je spremenil uredbo, po kateri so se funkcionarji lahko odpovedali krepkim možem zaščite.

Mediaspeed

Zadnje čase smo notranjega ministra Gregorja Viranta v javnosti lahko opazili v spremstvu klenih mož v črnem, ki varujejo njegovo življenje. Le kaj se je zgodilo z vsemi izrečenimi besedami o odpovedi varovanja?

Parlament je spremenil uredbo o varovanju funkcionarjev.

Odpravili smo se po odgovore in ugotovili, da se minister ne more več odpovedati varovanju, kot je to lahko storil še dve leti nazaj. Parlament je namreč le malo zatem, ko se je Virant – takrat kot predsednik državnega zbora – odpovedal varovanju, spremenil uredbo, ki je omogočala izbiro funkcionarja glede varovanja. Zakaj je do spremembe prišlo, ni znano, morda pa se je kdo ustrašil, da bo Virantova odločitev postavila nova pričakovanja državljanov in bo javnost tako pričakovala, da se kar vsi funkcionarji odpovedo temu privilegiju.

Kakorkoli, Virant je ob odpovedi varovanja stroške le-tega ocenil na okoli 600 tisoč evrov na mandat, torej okoli 150 tisoč evrov letno. Točnega podatka, koliko znesejo stroški varovanja posameznih ministrov, nam ni uspelo pridobiti, saj na notranjem ministrstvu zatrjujejo, da tega stroška ne vodijo posebej in tako ne morejo povedati, koliko znaša. A treba je poudariti tudi, da niso vsi funkcionarji varovani na enak način.

Mediaspeed
Obstajajo kar štiri stopnje varovanja. Po prvi stopnji se varujejo šefi tujih držav, ki so na obisku v Sloveniji. Po drugi stopnji se varujeta predsednik republike in predsednik vlade, pri čemer prvega varujejo še eno leto po izteku mandata, drugega pa še tri mesece. Po tretji stopnji se varujejo predsednik državnega zbora ter ministri za zunanje zadeve, za notranje zadeve in za obrambo. Po četrti stopnji pa se varujejo predsedniki državnega sveta, ustavnega sodišča, vrhovnega sodišča, preostali ministri, generalni državni tožilec in direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Za slednje velja, da nimajo neposrednega fizičnega varovanja – varnostnikov.

»Za čas zasebnega potovanja se oseba lahko pisno odpove osebnemu varovanju. O tem mora seznaniti policijo najmanj sedem dni pred potovanjem.« Ministrstvo za notranje zadeve

Po prejšnji uredbi je veljalo, da so se funkcionarji, varovani po tretji stopnji, torej predsednik DZ, minister za zunanje zadeve, minister za notranje zadeve in minister za obrambo, za čas opravljanja funkcije lahko odpovedali varovanju po tretji stopnji in so jih varovali po četrti stopnji, torej brez fizičnega varovanja. Po novi uredbi pa se lahko funkcionar odpove varovanju le v primeru zasebnega potovanja, a je, kot piše v uredbi, tudi takrat varovan z drugimi ukrepi varovanja. Z ministrstva za notranje zadeve so nam sporočili še, da se je Virant, odkar je minister, nekajkrat odpovedal varovanju na zasebnih potovanjih. Očitno pa je njegova namera na račun varovanja privarčevati 600 tisoč evrov s spremembo uredbe hitro splavala po vodi.