Svet

Članici Pussy Riot spet v taboriščih

STA/N.J.
14. 1. 2014, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predčasno iz zapora izpuščeni članici ruske punk zasedbe Pussy Riot sta danes z obiskom ruskega delovnega taborišča v Nižnem Novgorodu začeli svoj boj za človekove pravice ruskih zapornikov. Aktivistki Marija Aljohina in Nadežda Tolokonikova sta zapornice podprle z živili in pravno pomočjo.

Reuters

Aljohina je ob tem izrazila prepričanje, da obstajajo znaki, da so ženske v tem taboru nepravično kaznovane.Sama se je kot zapornica v delovnem taborišču sicer pritoževala nad 16-urnim delavnikom z nizkim plačilom.

Tako Aljohino kot Tolokonikovo pa so na podlagi amnestije 23. decembra izpustili iz zapora. Po predčasni izpustitvi iz zapora sta napovedali pobude za bolj humano prestajanje zapornih kazni v Rusiji. 25-letna Aljohina in 24-letna Tolokonikova sta bili zaradi proti Putinu nastrojenega performansa februarja 2012 v cerkvi v Moskvi zaradi huliganstva obsojeni na dve leti zapora.

Njuna kolegica iz skupine, 31-letna Jekaterina Samučevič, je bila obsojena skupaj z njima, a so ji lani po pritožbi obsodbo spremenili v pogojno in jo izpustili iz zapora.