Svet

Osumljenec za bombni napad v Zagrebu dela v državni službi

STA/MR
10. 1. 2014, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Eden izmed šestih obtožencev za bombni napad na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu januarja lani Tomislav Strikoman je na strokovnem usposabljanju v zavodu za zaposlovanje v svojemu domačem kraju, v Vodicah pri Šibeniku. Šef podružnice zavoda ne vidi nič spornega v tem, da so na usposabljanje sprejeli 29-letnega obtoženca.

Arhiv Svet24

Na to, da se Strikoman usposablja na zavodu za zaposlovanje, je opozoril eden izmed bralcev časnika 24 sata, ki je po 25 letih dela ostal brez službe in je bil presenečen, ko je pred kratkim kot svetovalca za iskanje zaposlitve zagledal obtoženca Strikomana.

Vodja območnega zavoda za zaposlovanje v Šibeniku Goran Mačukata je potrdil, da je bil Strikoman sprejet na javnem razpisu avgusta lani. Ne vidi nič spornega v tem, ker je Strikoman tako kot ostali štirje kandidati, ki so jih sprejeli na strokovno izobraževanje za 1600 kun (210 evrov) na mesec, prinesel potrdilo, da ni kaznovan. Za delo v hrvaških javnih službah je potrebno dobiti potrdilo, da oseba ni kaznovana in da proti njej ne poteka kazenski postopek na sodišču.

Sicer je zagrebško tožilstvo septembra lani vložilo obtožnico proti šesterici, ki naj bi januarja lani podtaknila eksplozivno napravo na osrednjem zagrebškem trgu. Gre za peterico moških, starih med 29 in 32 let, ter očeta enega izmed njih. Vsi so iz uglednih družin iz Vodic.

Potem ko so 23. januarja lani v zgodnjih jutranjih urah sprožili eksplozivno napravo v neposredni bližini spomenika bana Josipa Jelačića, so odšli v nek lokal na sendvič. Potem so se vrnili na kraj dogodka in mimoidoče spraševali, kaj se je zgodilo. Med sojenjem bodo morda postali jasni tudi motivi za dejanje. Neuradno naj bi mladeniči to naredili "iz čistega dolgčasa". Če bo sodišče ugotovilo njihovo odgovornost, jim grozi petletna zaporna kazen zaradi povzročitve splošne nevarnosti za ljudi in premoženje ter za pomoč pri kaznivem dejanju. V eksploziji bombe nihče ni bil ranjen.

Hrvaški mediji so poročali, da so Strikomana kot zadnjega iz skupine spustili iz pripora, in sicer po plačilu varščine v višini štirih milijonov kun (526.000 evrov). Je tudi član podmladka HDZ.