Svet

Turška vlada odstavila 350 policistov

STA
7. 1. 2014, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Turška vlada je čez noč odstavila 350 policistov v Ankari, med njimi tudi vodje ključnih oddelkov, poročajo tamkajšnji mediji. Turčijo pretresa korupcijski škandal, v katerega so vpleteni tudi ljudje blizu premieru Recepu Tayyipu Erdoganu.

Vlada je policiste odstavila z dekretom, ki je bil objavljen ob polnoči. Med odstavljenimi policisti so tudi vodje oddelkov za finančni kriminal, organizirani kriminal in boj proti tihotapljenju. Z dekretom so bile imenovane tudi zamenjave za 250 policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrep je bil sprejet, medtem ko poskuša vlada ustaviti obsežno preiskavo proti korupciji, ki predstavlja največjo grožnjo 11-letni Erdoganovi vladavini.

Nov udarec za vlado je danes prišel iz ene glavnih pravosodnih institucij v državi. Vrhovni svet sodnikov in tožilcev (HSYK), ki imenuje vodilne predstavnike pravosodja, je namreč uvedel preiskavo proti novemu šefu carigrajske policije Selamiju Altinoku, ki naj bi preprečil nove aretacije v krogih blizu vladi. HSKY bo preiskal tudi okoliščine, v katerih je bil razrešen glavni tožilec v preiskavi Muammer Akkas.

Preiskava naj bi bila povezana z napetostmi med Erdoganovo vlado in privrženci vplivnega muslimanskega učenjaka Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gülenovi podporniki zasedajo vodilne položaje v različnih državnih službah, tudi v policiji in pravosodju.

Erdogan trdi, da za preiskavo tri mesece pred občinskimi volitvami 30. marca stoji zarota iz tujine, katere cilj je strmoglaviti njegovo vlado. Na preiskavo je odgovoril z odstavitvijo več deset visokih policijskih uradnikov po vsej državi. Z današnjo odstavitvijo je od aretacij 17. decembra lani v okviru protikorupcijske preiskave po ocenah turških medijev odstavil že skoraj 600 policijskih častnikov in policistov.