Svet

V eksploziji umrl veleposlanik

Svet24
2. 1. 2014, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V nedavni eksploziji v Pragi je umrl palestinski veleposlanik. Oblasti pa niso prepričane, ali je šlo v resnici za teroristični napad.

CNN

Palestinski veleposlanik na Češkem Džamal al Džamal je umrl v eksploziji, ki je včeraj odjeknila na njegovem domu v Pragi. Vzrok še ni znan, s palestinskega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da je eksplozija odjeknila kmalu zatem, ko je veleposlanik odprl svoj sef.

Je eksplozijo povzročil sam?

Do eksplozije je prišlo nekaj pred poldnevom. Na kraj je nemudoma prispelo več policijskih vozil, prisotni so bili tudi strokovnjaki za razstreliva. Po incidentu so sicer al Džamala hudo ranjenega odpeljali v osrednjo vojaško bolnišnico v Pragi, a mu tam niso mogli rešiti življenja. Tiskovna predstavnica bolnišnice Jirina Ernestova je sicer še pred njegovo smrtjo pojasnila, da je veleposlanik utrpel hude poškodbe rok in nog.

V času eksplozije je bilo v hiši prisotnih več članov veleposlanikove družine. Neko 52-letno žensko so prepeljali v bolnišnico, kjer jo zdravijo zaradi šoka in vdihovanja dima. Palestinske oblasti so na Češko že poslale delegacijo, ki naj bi se pridružila lokalnim oblastem v preiskavi. Ozadje eksplozije za zdaj ostaja nejasno, preiskovalci pa sumijo, da bi lahko bil vzrok napačno ravnanje z nevarnimi eksplozivnimi sredstvi. Al Džamal je mesto veleposlanika na Češkem nastopil oktobra, sosedje pa so povedali, da se je družina v stanovanje vselila šele pred nekaj dnevi.