Svet

V napadih v Somaliji med žrtvami pripadniki varnostnih sil

STA
2. 1. 2014, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pred priljubljenim hotelom v somalijski prestolnici Mogadiš sta v sredo zvečer eksplodirala dva avtomobila bombi, pri čemer je umrlo najmanj deset ljudi. Napadoma je sledilo streljanje med napadalci in varnostnimi silami. Odgovornost za napad je prevzela somalijska islamistična milica al Šabab.

Reuters

Do eksplozij, ki naj bi jih po nekaterih navedbah sprožila samomorilska napadalca, je prišlo pred hotelom Džazira, ki je priljubljen med somalijskimi politiki in tujci. Med žrtvami so štirje pripadniki varnostnih sil, je za britanski BBC povedal namestnik somalijskega notranjega ministra. Po navedbah policije je namreč druga bomba eksplodirala, ko so varnostne sile poskušale pomagati žrtvam prvega napada.

Hotel, ki leži v bližini letališča, je bil tarča napada že decembra leta 2012. Takrat je umrlo sedem ljudi.

Odgovornost za sredin napad je prevzela islamistična milica al Šabab, ki jo je varnostnim silam leta 2011 uspelo pregnati iz Mogadiša, še vedno pa nadzoruje več območij na jugu in v središču države. Tam je uvedla strogo šeriatsko pravo.

Skupina je sicer po poročanju nemške tiskovne agencije posvarila prebivalce Mogadiša in tamkajšnje hotele pred prirejanjem praznovanj ob novem letu.