Svet

Na misiji v tujini ubita dva vojaka

10. 12. 2013, 21.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Srednjeafriški prestolnici Bangui sta bila v ponedeljek ubita francoska vojaka, so danes sporočili iz urada francoskega predsednika.

Gre za prvi žrtvi na francoski strani, odkar je Pariz minuli teden tja napotil svoje enote, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski predsednik Francois Hollande je izrazil globoko spoštovanje do ubitih vojakov, ki da sta izgubila življenje, da bi rešila številna druga. Obenem je izrazil polno zaupanje v francoske enote, ki želijo v Srednjeafriški republiki "obnoviti varnost, zaščititi ljudi in zagotoviti dostop do humanitarne pomoči".

Francija je v svojo nekdanjo kolonijo minuli teden napotila 1600 vojakov. Z naravnimi viri bogata, a nestabilna in revna država z večinsko krščanskim prebivalstvom je namreč zdrsnila v kaos, potem ko so v udaru marca oblast prevzeli muslimanski uporniki.

Po vse nasilnejših spopadih je pred dnevi Varnostni svet Združenih narodov soglasno podprl vojaško posredovanje afriških in francoskih sil. Afriška unija naj bi trenutno misijo v državi okrepila na 6000 pripadnikov.

Hollande se je danes v Južnoafriški republiki udeležil spominske slovesnosti za preminulim borcem proti apartheidu Nelsonom Mandelo, nato pa odpotoval v Bangui, kamor je prispel drevi.

Francoskega predsednika na obisku v Srednjeafriški republiki spremlja zunanji minister Laurent Fabius.