Slovenija

Kaj sta zakrivila Gaspari in Kranjec?

10. 12. 2013, 20.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu je danes kot prvi priči zaslišala nekdanja guvernerja Banke Slovenije Mitjo Gasparija in Marka Kranjca.

Mediaspeed

Gaspari in Kranjec sta morala odgovarjati na vprašanja, ki naj bi privedla do odgovora, kdo je kriv za sporno kreditiranje in posledično sedanje stanje v bančnem sistemu.

"To vprašanje si v tem trenutku zastavljajo v mnogih državah," je Gaspari odgovoril na vprašanje predsednika komisije Marka Pogačnika (SDS), kdo je po njegovem mnenju odgovoren za sedanje stanje v državnih bankah. Sam meni, da bodo stresni testi bank dali povsod podobne rezultate; v Sloveniji se objava teh rezultatov pričakuje v teh dneh. Čeprav težko ocenjuje, kdo je kriv, pa je spomnil, da se odločitve običajno najprej sprejemajo v posamezni banki.

Wikipedia

Gaspari, ki je bil guverner Banke Slovenije od aprila 2001 do aprila 2007, je povedal, da centralna banka ni imela neposrednega nadzora nad kreditiranjem bank, s tem se je namreč ukvarjal neodvisni nadzornik. Centralna banka je ukrepala naknadno, v primeru ugotovitev morebitnih nepravilnosti in v njegovem času na mestu guvernerja je bilo kar nekaj takih pregledov. "Ne trdim, da je bilo vse perfektno, mislim pa, da je bilo delo Banke Slovenije solidno," je dejal.

Podobno je povedal Gasparijev naslednik Kranjec, ki je Banko Slovenije vodil do letošnje pomladi. "V okviru svojega znanja smo ustrezno ukrepali, a danes smo lahko na osnovi ugotovitev bolj pametni," je dejal. S sedanjimi izkušnjami in znanjem bi danes ukrepal strožje, je dodal, ob tem pa zanikal, da bi nadzor zatajil; zatajil je le toliko kot v vseh drugih državah.