Svet

Sedem mrtvih zaradi policije

sta
10. 12. 2013, 18.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V valu plenjena v več argentinskih provincah je v ponedeljek zvečer po lokalnem času življenje izgubilo sedem ljudi.

Plenjenje je sprožila policijska stavka, ki se je začela prejšnji teden, od takrat pa je v plenjenju umrlo skupno devet ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Štiri smrti so zabeležili v severovzhodni provinci Chaco, še tri življenja pa je plenjenje zahtevalo v provincah Jujuy in Tucuman, so sporočile lokalne oblasti. V Chacu so bili ubiti trije civilisti in policist. Civilisti so sodelovali pri plenjenju v mestu Resistencia. Policist pa je umrl zaradi ran, ki jih je utrpel, medtem ko je poskušal zaščititi supermarket.

Izgredi in plenjenje so sprva izbruhnili v Cordobi pred tednom dni, potem ko policisti, ki so izrazili zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev, niso prišli na delo. Doslej se stavke, ki se je razširila na okoli deset provinc, udeležujejo samo lokalne policijske sile in ne zvezna policija, ki sicer premore okoli 60.000 pripadnikov.

Plenjenje je v Argentini že od 80. let dalje pogost pojav, sociologi pa ga razlagajo kot izraz družbenih napetosti, še poroča AFP.

Guvernerji provinc Cordoba, Neuquen, San Juan, Catamarca in Rio Negro so policijske proteste umirili z podvojitvami ali celo potrojitvami policijskih plač. Argentinski premier Jorge Capitanich je nasilje označil za poskus diskretidiranja demokratične vladavine.